Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Besparelserne i forsvaret

Forsvaret skal i lighed med andre spare. Helt konkret ti mia. kroner over fem år, hvis ellers regeringens 2020-plan bliver vedtaget.

Det er mange penge i en tid, hvor det bliver mere og mere aktuelt at fastholde Danmarks aktivistiske udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det kan også kun lade sig gøre, hvis forsvaret er i stand til at finde »intelligente« besparelser, der ikke rammer mulighederne for at fortsætte den sikkerhedspolitiske linje, et flertal i Folketinget fuldt og helt støtter.

Det, at Danmark har været med i både Irak og i Afghanistan, har givet en utrolig goodwill internationalt. Den seneste opbakning til aktionerne i Libyen har endnu en gang vist, at Danmark er et land, der kæmper for demokrati og frihed og ønsker at være med til at forandre verden, også selv om det koster. Forsvarsudgifterne er i forvejen ikke imponerende set ud fra NATOs standarder. Men overalt – også i USA – skæres der i de kommende år ned på de militære udgifter. Men det vil være en fejltagelse af de helt store, hvis vi tror, at besparelserne på forsvarsbudgetterne ikke skal gennemføres med meget stor forsigtighed.

Så forsvaret skal spare. Men det skal ske ved, at Danmarks muligheder for at gennemføre en aktivistisk udenrigs­politik ikke svækkes.

Verden forandrer sig i et hastigt tempo. Folk i den arabiske verden råber på frihed og demokrati. Andre områder af verden vil følge trop. Overalt sidder der despoter, som bliver svære at vælte alene ved folkets hjælp. Der har de vestlige lande med USA i spidsen en særlig forpligtelse til at hjælpe disse mennesker. Ellers mistes den troværdighed, der er opbygget. Danmark er de fleste steder en demokratisk rollemodel, og vi er ikke sene til at opfordre andre til at kæmpe for de samme basale rettigheder. Så må vi også hjælpe, som vi gør det i Libyen og andre steder i verden. Nogle gange med militære midler enten direkte eller indirekte. Andre gange med landstyrker som i Afghanistan eller med fly som i Libyen. Eller blot ved at sikre og beskytte civilbefolkningerne mod overgreb, ved at militæret bevogter transport af nødhjælp og fødevarer.

Så forsvaret skal spare. Men det skal ske ved, at Danmarks muligheder for at gennemføre en aktivistisk udenrigspolitik ikke svækkes. Forsvaret har ofte haft en dårlig indkøbspolitik. Der er begået mange budgetmæssige fejltagelser. Det skal der selvfølgelig en bedre styring på. Men det er også nødvendigt at se på, om forsvaret kan spare større områder væk. Der er vi inde i et område, hvor det er svært, fordi de europæiske lande ikke er glade for at tage diskussionen om nødvendigheden af, at alle lande skal kunne alt.

EU-landene deler værdier. Vi kæmper for det samme. Det er på tide – siden alle skal spare – at EU og NATO når frem til en række mål om, hvem der skal kunne hvad. Det er en svær diskussion, fordi alle ønsker et traditionelt forsvar. I Danmark er diskussionen om indkøb af nye fly allerede aktuel. Det kan være en del af løsningen. Hvis vi fælles skal kæmpe for værdier og for mennesker ude i verden, så er diskussionen nødvendig. Vi undgår nemlig ikke besparelser på så stort et område som forsvaret. Det må bare ikke være på bekostning af vores sikkerheds­politiske profil.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.