Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berlingske mener: Far eller ej

»Fødes barnet derimod, er der et konkret, levende væsen at tage ansvaret for. Det ansvar skal en far ikke kunne lægge fra sig.«

»Thomas Nielsen« blev for fem år siden far til et barn, han ikke ønskede sig. En Gallup-måling viser, at mange danskere mener, at mænd bør have ret til såkaldt juridisk abort. 
»Thomas Nielsen« blev for fem år siden far til et barn, han ikke ønskede sig. En Gallup-måling viser, at mange danskere mener, at mænd bør have ret til såkaldt juridisk abort. 

Det er ikke så få mænd, der oplever det. Et seksuelt forhold, der skulle have været helt uforpligtende, fører, uden at nogen ønskede det, til, at kvinden bliver gravid, og kvinden beslutter sig for at få barnet. Eller et forhold går i stykker, og kvinden er i mellemtiden blevet gravid, og hun insisterer på at få barnet, selv om faderen ikke har lyst. Eller manden tror, at kvinden ikke kan blive gravid, enten fordi hun selv tror, at hun ikke kan blive det, eller fordi hun har talt usandt, og så bliver kvinden det alligevel. Gravid.

Læs også: Politikere afliver idéen om juridisk abort til mænd

De veje, der fører til børnefødsler, er som bekendt mangfoldige. Ikke alle børn er lige ønsket af begge forældre, og som vi i denne uge fortalte i Berlingske, er der nogle mænd, der har fået nok. Nok af, at de juridisk skal »hænge på« et faderskab, som de ikke har ønsket – med alt hvad deraf følger af økonomiske forpligtelser. Nok af ikke at kunne sige nej til, rent juridisk, at være far til det barn, som de uomtvisteligt er far til rent biologisk. Måden at løse det problem på kunne, siger de forurettede fædre, være indførelse af en »juridisk abort«. En ret til at fraskrive sig faderskabet, så man ikke har nogen som helst pligter og ikke har nogen som helst rettigheder i forhold til ens biologiske barn.

Umiddelbart kan ønsket lyde rimeligt nok. Eller som nogle spørger: Hvorfor skal kvinder have særrettigheder, mulighed for at fortryde og få en abort, når mænd ikke har en fortrydelsesret? Som Berlingske kunne fortælle, er store dele af befolkningen indstillet på at ændre de nuværende regler. Ifølge en TNS Gallup for avisen er 39 procent af danskerne enige i, at en mand bør kunne vælge en juridisk abort, hvis kvinden vælger at få barnet mod hans vilje. Hver femte dansker mener, at det skal kunne ske, selv om graviditeten bevisligt er et uheld, mens hele syv ud af ti mener, at retten til juridisk abort vil være passende, hvis kvinden har narret manden til at befrugte hende. Der synes altså at være flere grunde til at overveje muligheden af juridisk abort. Dels almindelige fornuftsgrunde. Dels udbredte holdninger i befolkningen.

Læs også: Foreningen Far: Nej til fædreabort

Når man alligevel må advare mod på den måde at vende op og ned på de juridiske forhold, hvad faderskab angår, hænger det sammen med noget grundlæggende vigtigt, nemlig det personlige ansvar. Hvis man indfører muligheden for juridisk abort, fratager man jo manden netop det: Det personlige ansvar for hans handling og dens mulige konsekvenser. Sådan en mulighed bør af indlysende principielle grunde ikke være en mulighed for myndige borgere i et retssamfund. Og det forhold, at kvinden har mulighed for at fortryde og få foretaget en abort, er i denne sammenhæng ikke noget godt argument for alligevel at give manden mulighed for at fralægge sig ansvaret. Der er nemlig tale om to grundlæggende forskellige situationer. Den fri abort blev bl.a. indført for at sikre kvinden ret til at bestemme over egen krop. Når aborten er foretaget, er forløbet, om man må sige, afsluttet. Juridisk, praktisk og menneskeligt.

Fødes barnet derimod, er der et konkret, levende væsen at tage ansvaret for. Det ansvar skal en far ikke kunne lægge fra sig. Uanset hvor ubekvemt faderskabet måtte være for ham. Uanset hvor meget han i øvrigt berettiget måtte føle sig bedraget. At fratage ham det ansvar for det barn, han under alle omstændigheder har været med til at skabe, ville for alvor være uansvarligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.