Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Andre måder

Egentlig burde sagen være klar nok. I et land med verdens højeste skattetryk og brugerbetaling på daginstitutioner burde vordende småbørnsforældre kunne regne med at kunne få passet deres børn, mens de passer deres arbejde. At dette scenarium ligger langt fra virkeligheden er en kendt sag.

Det kan være en prøvelse at få karriere og familieliv til at passe sammen, og det er uhensigtsmæssigt. Ikke kun for familierne, men også for det erhvervsliv, der skal nyde godt af optimalt arbejdende og ydende medarbejdere.

Derfor er der brug for at tænke på nye måder, og derfor må man som udgangspunkt hilse velkommen, at Fredericia, en af landets ni såkaldte frikommuner, nu har bedt bedt Indenrigsministeriet om lov til at afprøve nye veje. For eksempel, som omtalt i Berlingske onsdag, ved at at lade forældrene passe børnene på skift om morgenen, før pædagogerne møder op, ved at sætte ledige til at åbne og lukke institutionen i ydertidspunkterne eller ved at afkræve forældrene en merafgift for at få kommunens ansatte til at arbejde længere. Modellerne er et udtryk for en vilje til at tænke anderledes, som kun kan kaldes positiv i en tid, hvor kommunerne fattes penge. Hvis man ved at gøre op med gamle tænkemåder kan gøre tilværelsen lettere for børnefamilier, skal der være gode grunde til ikke at gøre det.

Men det er samtidig vigtigt at holde for øje, at i det omfang man begynder at eksperimentere, sådan som der lægges op til at gøre det i Fredericia, så må det forudsætte en bred accept fra brugerne, og det vil sige forældrene, af, at tingene kan gøres på en anden måde. Skal forældrene selv overtage en del af tjansen med at få hverdagen i daginstitutionen til at fungere, skal det ikke være under pres, men fordi der er bred enighed om, at det er den bedst mulige løsning. Skal ledige uden pædagogiske forudsætninger inddrages, må ingen være i tvivl om hensigtsmæssigheden. Skal man som forældre begynde at betale mere, end man allerede gør, skal det være, fordi man virkelig føler, at man får en merværdi, som er alle pengene værd.

Om en sådan konsensus omkring leveringen af basale velfærdsydelser så overhovedet kan opnås, er et åbent spørgsmål. Men forsøget bør gøres, og fordi frikommuner som Fredericia har fået et større spillerum at arbejde indenfor, er det naturligt, at det er her, man først prøver nye modeller af. Afprøvningen kan, om ikke andet, give erfaringer, positive såvel som negative. Erfaringer som andre kommuner og deres borgere vil kunne nyde godt af.

Risikoen, hvis man når så langt som til at føre nogle af ovennævnte modeller ud i verden, er, at kommunerne læner sig tilbage og i stigende grad overlader ansvaret til andre og holder op med at fokusere på den helt nødvendige prioritering og effektivisering. Den går naturligvis ikke. Alternative former for børnepasning eller andre alternative måder at sørge for den basale velfærd på – med eller uden brugerinddragelse – må aldrig blive en sovepude. Så vil hårdtarbejdende, skatteplagede danskere for alvor kunne begynde at føle sig til grin for deres egne penge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.