Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Afgrunden

De amerikanske politikere spiller i øjeblikket et farligt spil ved at gå på juleferie uden at have klaret problemet med det, der kaldes »den finansielle afgrund«, der udløses lige efter nytår, når en række midlertidige love udløber.

Rent ud sagt risikerer USA en recession, stigende arbejdsløshed og en forlængelse af krisen hjemme og i Europa, fordi politikerne i Kongressen ikke har forstået det simple budskab, at der skal findes en løsning både på de umiddelbart forestående problemer, men også på de mere langsigtede, der betyder, at der ikke er balance mellem udgifter og indtægter.

Lige efter årskiftet ophæves skattelettelserne automatisk, ligesom en række budgetnedskæringer, blandt andet på militæret, træder i kraft. Det sker i et politisk tomrum, hvor der rent faktisk ikke foreligger en plan, som begge partier i Kongressen kan blive enige om. Krisen kan forværres både i USA og i resten af verden. Et amerikansk samfund i endnu en recession er dårlig nyt for verdensøkonomien, der i forvejen lider under langsom vækst og stigende arbejdsløshed.

Republikanerne er nok dem, der har det største problem lige nu. Republikanernes leder, John Boehner, led et helt ufatteligt nederlag i sit eget parti, da han før juleferien forsøgte en desperat manøvre ved at foreslå, at partiet gik med til skatteforhøjelser for folk, der tjener mere end en mio. dollar om året. Men det ville republikanerne ikke. Selv om det alene aldrig ville kunne bidrage til en langsigtet økonomisk løsning, kunne det dog have bibragt et indtryk af, at partiet er indstillet på et kompromis, og at der ville blive fundet en løsning på den finansiellehårdknude.

Omvendt har præsident Barack Obama heller ikke været hurtig nok til at få forhandlet de nødvendige kompromisser på plads, selv om han dog efter valget har fremlagt en række forslag, som kunne bidrage til en løsning. Nu går politikerne på juleferie, og imens kan amerikanerne konstatere, at Kongressen har svært ved at finde et fælles fodslag mellem de to store partier, som der ellers er en fornem tradition for, når det er nødvendigt med et nationalt kompromis for at få store lovkomplekser igennem.

Hvordan man kommer videre herfra er et stort spørgsmål, men en ting er sikker. Der må ikke gå lang tid, før en forhandlingsløsning findes, hvis virksomheder og skatteborgere skal kunne få den nødvendige tillid tilbage. Det betyder, at demokrater og republikanere skal finde hinanden. En del republikanere er heldigvis indstillet på at finde en vej til kompromisset, men det bliver på bekostning af skattelettelser. Omvendt skal demokraterne også sluge nogle kameler og har allerede taget et opgør med pensioner.

Juleferien skal bruges til at finde et kompromis. Det skylder præsidenten befolkningen. Det skylder ikke mindst republikanerne deres egne vælgere, der også rammes hårdt, hvis ikke der findes en løsning. Og det skylder USA ikke mindst Verden, som er afhængig af USA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.