Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske Mener

Ægte rødt fra Vilhelmsen

Tragikomiske kan man vist bedst betegne de uheldige udtalelser, som Danmarks nye erhvervs- og vækstminister, SF-formanden Annette Vilhelmsen, er fremkommet med om netop sine kerneområder erhvervsliv og vækst.

Tragedien er ganske vist større end komikken, men set i rækken af de underholdende bidrag, SRSF-regeringen har leveret til dansk politik i sin godt etårige levetid, er det svært ikke at trække på smilebåndet. Smilet stivner dog en kende, når man betænker, hvad det er erhvervsministeren udtalte til sit lokale medie, Kjerteminde Avis. Annette Vilhelmsen mente, at det private erhvervsliv tænker for meget i vækst og overskud og for lidt i beskæftigelse, og at erhvervslivet i forening med Folketingets borgerlige partier direkte modarbejder regeringens vækstpolitik.

Vilhelmsen har efterfølgende i tydeligt embedsmandspåvirkede formuleringer forklaret, at hun havde udtalt sig upræcist; og statsministeren har understreget, at regeringen har et godt forhold til erhvervslivet. Det sidste må man nok sætte et lille spørgsmålstegn ved; og man må sætte et større spørgsmålstegn ved, om regeringen virkelig går ind for vækst. Altså reel vækst. Regeringspartierne taler meget om jobskabelse og grøn vækst. Men indtil videre befinder initiativerne sig mest i afdelingen for varm luft. Yderligere understreger Annette Vilhelmsens nærmest freudianske fortalelser, at regeringen er underlagt indre, ideologiske spændinger, og at der er uenighed om mål og midler.

Man skal ikke tage fejl. SF-formandens holdninger vinder uden tvivl genklang dybt ned i Socialistisk Folkepartis røde rækker. Blandt de mange offentligt ansatte kernevælgere, som aldrig har spekuleret over, hvor deres løn kommer fra, og som mestendels betragter den private sektor som en blanding af skattesvindlere, grådige bankdirektører og profithungrende storaktionærer. At landets største kapitalister er lønmodtagernes pensionskasser, som skal skabe overskud til fremtidens pensionsudbetalinger, er ikke rigtigt gået op for den røde skare. At udsigten til profit eller blot en lønstigning er en af de mest motivationsskabende faktorer og dermed grundlag for nye arbejdspladser, er heller ikke skrevet ind i den røde lærebog.

Det fatale er egentlig ikke, at Annette Vilhelmsen har udtalt sig, som hun har gjort. Hun har lov at mene, hvad hun vil. Det fatale er, at hun er blevet valgt til formand for et regeringsparti og dermed har indtaget en af landets p.t. vigtigste ministerposter på diffuse holdninger om et mere rødt aftryk på regeringsarbejdet. I den mere lødige del af fagbevægelsen må lederne græmme sig gule og grønne. Her har man traditionelt vist forståelse for erhvervslivets vilkår, samtidig med at man har kunnet kæmpe for medlemmernes løn- og arbejdsforhold. Med erhvervsministerens udtalelser har regeringen spillet ægte rødt. Så må regeringens radikale islæt jo se, om den kan bløde den røde farve lidt op. Statsministerens forsikring om, at alt er godt, rækker ikke i det lange løb. Men man må give Annette Vilhelmsen, at hun i sin misopfattelse af virkeligheden i en vis forstand har ret: Ja, erhvervslivet tænker i vækst og overskud det er derfor, der stadig findes private arbejdspladser i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.