Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

10. klasse kan bruges bedre

»Ved at reservere 10. klasse til dem, der har behov for ekstra hjælp, kan man dels spare en masse penge, som kan bruges til at højne erhvervsuddannelsernes kvalitet.«

En reform af erhvervsuddannelserne kommer til at dominere efterårets politiske dagsorden. Stadigt færre unge søger de praktiske uddannelser. Frafaldet og ikke mindst omvalget er stort og konsekvenserne alvorlige. På sigt kommer Danmark ifølge de seneste prognoser til at mangle over 100.000 faglærte om ti år. Alle kan efterhånden se, at noget må gøres. Men hvordan?

Lige nu positionerer forskellige interessegrupper sig frem mod de afsluttende politiske forhandlinger, der går i gang, når regeringen senere på året fremlægger sit eget udspil. Vi ved, at regeringen i et eller andet omfang er villig til at stramme kravene til de elever, som skal optages på erhvervsskolerne. Dels for at sikre at eleverne rent faktisk kan gennemføre uddannelserne, dels for at højne kvaliteten og respekten om dem. Uden respekt får man ikke forældregenerationen til at indse, at et stort svendebrev ofte er bedre end en lille studentereksamen. Problemet ved en opstramning er, hvad man gør ved den store restgruppe, der ikke kan optages på uddannelserne, fordi de enten ikke er kvalificerede eller ikke motiverede.

I dagens udgave af Berlingske lægger Dansk Industri, Dansk Metal og Kommunernes Landsforening op til, at folkeskolens 10. klasse reserveres dem, der har behov for ekstra hjælp, inden de begynder på en erhvervsuddannelse. Dermed forkastes erhvervsskolernes eget udspil, hvor et nyt basisår skal sikre, at erhvervsskole-eleverne bliver afklarede og i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb. Forslaget fra industriens parter og kommunerne er fornuftigt. Ved at reservere 10. klasse til dem, der har behov for ekstra hjælp, kan man dels spare en masse penge, som kan bruges til at højne erhvervsuddannelsernes kvalitet. Dels kan man få alle de øvrige unge hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. Der er ingen grund til, at alle unge skal have mulighed for det særlige sabbatår, som 10. klasse er for alt for mange. Forslaget om at reservere 10. klasse til dem, der har særlig brug for hjælp, bliver næppe populært. Mange tager 10. klasse på en efterskole. Efterskoleopholdet er ofte sundt og bidrager til personlig afklaring og modenhed. Men hvorfor er det lige præcis i det 10. skoleår, at unge skal frekventere en efterskole? Det kunne vel lige så godt ske i 8. eller 9. klasse. Industriens og nu også kommunernes synspunkt er, at ni års skolegang må være nok til at afklare hovedretningen i de unges erhvervsvalg.

Det er vigtigt, at en erhvervsskolereform får bred opbakning. Men i bestræbelserne på at sikre et flertal må reformens virkemidler ikke udvandes. Danske faglærtes viden er en del af grundlaget for fremstillingsindustrien i Danmark, som vi ikke kan leve uden, hvis vi stadig vil bevare vores velfærd. »Hvad hånden former er åndens spor,« hedder det hos Johannnes V. Jensen. Fremtidens erhvervsuddannelser skal genskabe respekten for håndens arbejde. Reformen kan ikke gennemføres uden nye penge. Med sit forslag om at målrette 10. klasse til dem, der har særlig hjælp behov, har industrien og kommunernes fundet finansieringen. Derfor må udspillet veje tungt i de kommende reformforhandlinger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.