Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Annonce

Sådan bliver du klar til bilferien

Rigtig mange danskere kører sydpå i sommerferien. Men for at det skal blive en succes, skal både bil, formalia og ikke mindst forsikring skal være på plads.

Hvert år drager flere hundrede tusinde danskere af sted på bilferie i og uden for Danmark. Selvom det for langt hovedparten går godt og ubesværet, så brister forventningerne for nogle. Ifølge tal fra SOS International, der varetager vejhjælp i udlandet på vegne af de danske forsikringsselskaber, strander omkring 7.000 danske bilister hver sommer i udlandet på grund af mekaniske problemer. Andre kommer til skade eller får deres ferie ødelagt af tyveri og indbrud. Men selvom uheldet altid lurer derude, kan man gøre sit for at minimere risikoen.

Ifølge Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i brancheorganisationen Forsikring og Pension, skal man være opmærksom på, at det er flere forskellige forsikringer, der dækker på ferierejsen:

”Både indbo- og bilforsikringen dækker, når man er på bilferie i udlandet. Bilforsikringen dækker bilen og det tilbehør, der hører til bilen, mens indboforsikringen dækker det indbo, du har med på ferie, som ikke hører til bilen. Rejseforsikringen hjælper, hvis man bliver syg, eller kommer til skade og har brug for lægebehandling, hjemtransport osv. Har man en kaskoforsikring, er man også sikret redningshjælp i udlandet ved både nedbrud og skader på bilen, hvis ikke bør man tilkøbe en vejhjælps forsikring der dækker i udlandet,” siger hun.

Bilen skal klargøres
En vigtig forudsætning for at turen ikke ender i nødsporet på motorvejen er, at bilen er klargjort til turen. Tjek om bilens serviceintervaller tilsiger et service inden ferien. Kan det ikke nås, så sørg i det mindste for at alle væsker er toppet op.

 

Få styr på formalia og forsikring
En ting er, at bilen er klar. Noget andet er, at du skal have forskellige papirer med på ferien. Gyldige kørekort og pas er de indlysende, men ved kørsel i udlandet skal du også have bilens originale registreringsattest, ’Del 1’ med – eller en kopi fra motorkontoret. Tag endelig ikke ’Del 2’ med, da du så giver en biltyv, der også får fingre i den del, lidt for gode muligheder for at omregistrere bilen. Efterlad i øvrigt aldrig papirerne i bilen, når du forlader den.

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret?

Medbring også kontaktinfo til dit forsikringsselskab og policenumre på de forsikringer, der er relevante for ferierejsen. De fleste selskaber har en app, du kan downloade med direkte adgang til informationer om dine forsikringer, hvordan du skal forholde dig og med mulighed for at anmelde skader, tage billeder osv.

”Bliver bilen stjålet er man dækket, hvis bilen er kasko eller delkasko forsikret. Hvis bilen bryder sammen under ferien, er der hjælp at hente på bilens kasko eller delkasko forsikring. Vi samarbejder med SOS International, der kan hjælpe med vejhjælp på stedet, bugsering, evt. hotel og udlejningsbil, hjemrejse, og hjemtransport af køretøj, hvis det skulle blive nødvendigt, ” siger Pia Holm Steffensen, der er privatdirektør i Alm. Brand.

Det røde og det grønne kort
SOS International varetager vejhjælpen i udlandet. Den omfatter hjælp på skadestedet, bugsering til nærmeste værksted, evt. hotel og udlejningsbil, hjemrejse, og hjemtransport af køretøj, hvis det skulle blive nødvendigt.

For at kunne bruge vejhjælpen, skal du have ’Det røde kort’ med. Det er ikke længere et kort, som du fysisk skal printe, men en app til din smartphone, der fås i de forskellige app-stores. Gennem app’en kan du henvende dig direkte til SOS Internationals døgnbemandede alarmcentral, som kan registrere din nøjagtige placering og dermed hurtigt sende hjælp fra nærmeste hjælpestation.

Har du ikke kaskoforsikring, har du ikke automatisk assistance på den europæiske veje.

Kører du udenfor EU’s grænser, gælder ’Det røde kort’ ikke. Så skal du have det ’Det grønne kort’ med. Det grønne kort er dit bevis på, at din bil er ansvarsforsikret. Det kan printes fra dit forsikringsselskabs hjemmeside. Læs mere her

”Hvis bilen kun er ansvarsforsikret, og der er tegnet Alm. Brand Vejhjælp, dækker vi vejhjælp i Europa. Her kan bilen blive transporteret til nærmeste værksted, hvis den ikke kan repareres på stedet,” siger Pia Holm Steffensen fra Alm. Brand.

 

Og så er der det blå kort
Husk at alle familiemedlemmer skal have det blå EU-sygesikringskort, der dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling i EU- eller EØS-lande. Kortet er gratis og bestilles på borger.dk. Vær opmærksom på, at det dækker på samme vilkår, som var du borger i det pågældende land. Det kan derfor godt koste penge at gå til lægen, hvis det også gør det for de lokale borgere. Du kan downloade EU-sygesikringsordningens app i de forskellige app stores. App’en indeholder information om, hvad kortet dækker og hvordan, men du skal stadig have det fysiske kort i hånden på rejsen.

En rejseforsikring kan dække eventuelle udgifter, som det blå kort ikke dækker, ligesom den også kan sikre hjemtransport ved sygdom, erstatningsrejse, og erstatningsferiebolig, hvis boligen fx bliver ubeboelig pga. en vandskade. Det kan derfor være relevant at undersøge muligheden for at købe rejseforsikring for den enkelte tur, eller sammen med den årlige indboforsikring.

 

 

 

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret? http://behovstest.almbrand.dk/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.