Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Barometertjek

Uændrede meningsmålinger til LA trods tumult

Flere medier melder i dag om Liberal Alliances værste målinger i seks år, men tages den statistiske usikkerhed i betragtning, ser det imidlertid ikke helt så sort ud for partiet.

Anders Samuelsen holder pressemøde angående LA's holdning til finanslovsforhandlingerne den 19. december 2017.
Anders Samuelsen holder pressemøde angående LA's holdning til finanslovsforhandlingerne den 19. december 2017.

Anders Samuelsen, Joachim B. Olsen og resten af Liberal Alliance formåede med endnu et af deres såkaldte ”ultimative” krav at skabe tumultariske tilstande på Borgen i de forgangne uger.

Da Anders Samuelsen i tirsdags valgte at droppe kravet om at få en skatteaftale i hus før jul, ville det være logisk at antage, at vælgerne ville vende ham ryggen.

Partiets opbakning er imidlertid uændret, hvis man sammenligner med meningsmålingerne fra starten af december.

5,5 pct. af befolkningen ville stemme på Liberal Alliance, hvis folketingsvalget var afholdt i denne uge. Det viser Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger. Det er præcis den samme andel, som i starten af december ville sætte deres kryds ved partiet.

Når flere medier kalder LA’s vælgeropbakning den værste i seks år med kun 4 pct. af stemmerne, er det fordi, der ikke tages højde for målingernes usikkerhed. Barometerets seneste måling har eksempelvis en statistisk usikkerhed på +/- 0,6 procentpoint for Liberal Alliances måling. Dermed har partiet i følge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit en opbakning, der ligger mellem 4,9 og 6,1 pct. af stemmerne.

Vægtet gennemsnit 17. december sammenlignet med valget 18. juni 2015. Den statistiske usikkerhed er illustreret med en sort markering på søjlen for hvert enkelt parti.
Vægtet gennemsnit 17. december sammenlignet med valget 18. juni 2015. Den statistiske usikkerhed er illustreret med en sort markering på søjlen for hvert enkelt parti.

Retter vi blikket mod de øvrige partier i blå blok, synes de kuldsejlede forhandlinger heller ikke at have sat sit aftryk i meningsmålingerne. Både Konservative, Venstre og Dansk Folkepartis opbakning er nemlig nogenlunde uændret, hvis vi sammenligner med tiden før de indviklede forhandlinger. Sidstnævnte dog med en væsentlig tilbagegang på hele fire procentpoint siden sidste folketingsvalg.

Var der valg i morgen, ville rød blok altså løbe med sejren. Berlingske Barometer viser nemlig, at rød blok står til 92 mandater mod blå bloks 83. Det er en tilbagegang på hele 7 mandater for blå blok sammenlignet med folketingsvalget i 2015.

Ugens barometertjek vidner derfor endnu engang om en statistisk signifikant fremgang til oppositionen siden folketingsvalget i 2015.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.