Spis chokolade og vind nobelpriser

En ny undersøgelse når frem til, at de lande, hvor der bliver spist mest chokolade, også er de lande, der kan prale af flest nobelpristagere.

Jo mere chokolade et land kan konsumere, jo flere nobelprisvindere vil det producere. Det kan professor Franz Messerli til sin egen overraskelse konkludere i en artikel i det lægefaglige tidsskrift New England Journal of Medicine (NEJM), hvor han ser nærmere på, om der er en sammenhæng mellem, hvor mange nobelpriser et land modtager, og hvor meget chokolade der bliver spist i landet. Professoren undersøger 23 lande, bl.a. Danmark. Han når frem til, at Schweiz ikke alene er det land med flest pristagere, men også landet hvor der bliver spist mest chokolade.

Schweizerne kan prale af næsten 35 pristagere og et årligt chokoladeforbrug pr. indbygger på mere end 11 kilo. Danmark er dog godt med og har 25 prisvindere pr. ti millioner indbyggere og et gennemsnitligt, årligt forbrug af chokolade på små ni kilo. Fordi mange af landene såsom Kina og USA har endog meget store befolkninger, beregner han antallet af nobelpristagere pr. ti millioner indbyggere. Derfor har Danmark i virkeligheden ikke vundet 25 priser, men 13.

Godt for hjernen

»Det vigtigste resultat af denne undersøgelse er, at der en overraskende høj korrelation mellem indtaget af chokolade pr. capita og antallet af pristagere i de enkelte lande,« skriver professoren fra amerikanske Columbia University i NEJM. Angiveligt er det de såkaldte flavanoler i kakao, der er så gode for hjernen. Stofferne er kendt for at stimulere de kognitive evner og er også at finde i rødvin. Men, men, før regeringen med uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i spidsen begynder at satse på chokolade i stedet for flere timer og midler til de videregående uddannelser, bør de notere sig, at Franz Mezzerli er tæt på at være en inhabil chokoladegris.

Han indrømmer i en note til artiklen, at han spiser chokolade dagligt og i særdeleshed er forfalden til mørk Lindt-chokolade. På samme måde indrømmer han med et glimt i øjet, at forbindelsen mellem chokoladeforbrug og antallet af nobelpriser kan være tilfældig og helt uden årsagssammenhæng. Eller at særligt begavede individer som nobelprisvindere er bekendte med flavanoler og derfor sørger for at få rigeligt med chokolade. Flere pristagere såsom amerikanske Robert Grubbs og græsk-cypriotiske Christopher Pissarides erkender da også, at de har en hang til chokolade.

Det samme gælder professor Jens Christian Skou, som er den seneste dansker, der modtog Nobelprisen. Han fik den i kemi i 1997. Han er i øjeblikket sengeliggende pga. sygdom, men hans hustru, Ellen-Margrethe Skou, fortæller, at han er en endog meget chokoladeglad nobelpristager. Og at han er blevet mere forfalden til det med årenene. »Jeg er nødt til gemme det lidt væk, så jeg ikke frister ham,« siger hun.

Med endnu et glimt i øjet kan Franz Mezzerli meddele, at svenskerne adskiller sig fra de andre lande ved at have næsten lige så mange nobelprisvindere som Schweiz, men et forholdsvist langt mindre chokoladeforbrug. Professoren spekulerer i, om det mon skulle have noget at gøre med, at nobelpriserne er svenske, og at der derfor er »en nedarvet, patriotisk bias«. Eller om svenskerne er særlig følsomme over for chokolade, og »selv minimale mængder øger deres kognitive evner betydeligt«.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.