Sådan ser lydmuren ud

De fleste har hørt braget fra et fly, der overskrider lydens hastighed. Men lydmuren kan også ses.

Atomprøvesprængning på Bikini-øerne i 1946 med et eksempel på Prandtl–Glauert-singulariteten.
Atomprøvesprængning på Bikini-øerne i 1946 med et eksempel på Prandtl–Glauert-singulariteten.
Lige omkring det tidspunkt, hvor et fly eller en raket gennembryder lydmuren, kan man være heldig at se en let kegleformet skive af vanddamp omgive flyet.

Det amerikanske luftvåben har netop rundsendt et foto af en F-22 Raptor-fly, der under en øvelse ud for Alaska formede den karakteristiske vandmur ved en overflyvning med supersonisk hastighed af hangarskibet John C. Stennis.

Fænomenet er ikke fuldt forklaret, men vandmuren optræder oftest - men ikke altid - samtidig med at flyet overskrider lydens hastighed.

En singularitet
Vandmuren eller dampkeglen kaldes også for Prandtl–Glauert-singulariteten, som beskriver et punkt med et brat fald i lufttryk.

Man mener, at vandmuren skabes af vanddråber, der bliver fanget i et sådant ekstemt lavtryk i dalene mellem lydbølgerne. Det kan ske samtidig med, at lydmuren gennembrydes, men også før eller efter.

Ofte vil man omkring en atomsprængning kunne se et udtryk for Prandtl–Glauert-singulariteten. Og med lidt held kan man med lidt færre midler lave sin egen personlige Prandtl–Glauert-singularitet derhjemme.

Ved at knalde med en pisk, så der omkring piskesnerten dannes en tilfredsstillende lille røgsky (dvs. damp) ved hvert knald, har man skabt sin egen synlige lydmur.
Mest læste