Forgiftet fasan slår sjælden rovfugl ihjel

Naturstyrelsen har anmeldt et giftdrab på en sjælden rød glente til politiet.

Giftdrab. Til venstre ses den giftdræbte røde glente. Til højre den opsprættede fasan, der var fyldt med giften carbofuran.
Giftdrab. Til venstre ses den giftdræbte røde glente. Til højre den opsprættede fasan, der var fyldt med giften carbofuran.
Politiet skal i gang med at efterforske en sag om en sjælden rovfugl, der er blevet forgiftet til døde.

Fuglen er en rød glente. Den blev fundet død i Østjylland ved siden af en opsprættet fasan, der hang i et træ.

I fasanen var der sorte giftkorn, og efter analyser kan eksperter konstatere, at giften i kornene var den samme, som de giftrester, de fandt i den døde glente.

Der er tale om giften carbofuran, der har været forbudt i EU siden 2008. Glenten er blevet dræbt næsten omgående af giften.

Det får nu Naturstyrelsen til at melde drabet på den beskyttede rovfugl til politiet.

- Det er naturligvis fuldstændig uacceptabelt, at man på den måde slår dyreliv ihjel. Brug af gift i naturen er strafbart, og derfor melder vi naturligvis fundet til Politiet, siger jurist Jacob Christian Bertram fra Naturstyrelsen.

Det er uklart, hvorfor fuglen er blevet dræbt.

I maj blev en kongeørn dræbt på en lignende måde nordvest for Randers.

Og i 2010 blev to fynske havørne dræbt med den samme gift.

Ifølge en artikel på Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) hjemmeside, har de røde glente de senere årtier været i fremgang herhjemme, "så der i disse år yngler flere end 100 par".

- Efter helt at have været udryddet som dansk ynglefugl genindvandrede den i 1975. Østjylland er med egnen omkring Vejle og Kolding glentens foretrukne danske landskab, hedder det i artiklen:

- Men også Sjælland – primært Vestsjælland og Nordsjælland – er kommet godt med på danmarkskortet over glentens ynglebestand.

Mest læste