Danske forskere udvikler sund chokolade

Danske forskere har fremelsket en mørk chokolade med chili og hørfrø, som ikke sætter sig på sidebenene.

Slimmers' delight - healthy chocolate
Slimmers' delight - healthy chocolate
I samarbejde medVidenskab.dk

Forestil dig en chokolade, der både mætter, smager godt og som øger kroppens forbrænding. Det lyder for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre netop sådan en chokolade, som et hold danske forskere fra Københavns Universitet har i støbeskeen.

»Det kunne være interessant, hvis helt almindelige mennesker kunne bruge chokoladen som et indslag i deres kost og på den måde kunne komme til at spise mindre,« siger professor dr. med. Arne Astrup, der leder Institut for Human Ernæring ved Life på Københavns Universitet. Han er primus motor i udviklingen af chokoladen.

Nydelse uden skadesvirkninger

Arne Astrup og hans kolleger forsker helt overordnet i fedme og forsøger at opfinde metoder til at bekæmpe den. Forskergruppen har i den forbindelse længe haft et godt øje til mørk chokolade, der indeholder det mættende fedtstof stearinsyre samt et koffeinlignende stof theobromin samt koffein, der hører til gruppen af metylxanthinalkaloider.

Theobromin stimulerer centralnervesystemet ved at frigøre adrenalin. Dette stof har længe været kendt for sin fortræffelige evne til at øge kroppens forbrænding, især hvis det blandes sammen med chili og grøn te.

»For at få chokoladen til at mætte ekstra godt, putter vi nogle hørfrøfibre i. Fordelen ved disse fibre er, at de ud over at mætte også binder noget af fedtet fra maden i tarmen. Det samme gør den calcium, som findes i chokoladen. Ved at blande hørfrøfibre med chokoladen, mener vi at kunne binde noget af fedtet fra chokoladen, så kroppen ikke optager det,« siger Arne Astrup, der pointerer, at Københavns Universitet har patenteret anvendelsen af hørfrøfibrene til at mætte og binde fedt.

Desserter og søde sager til overvægtige og diabetespatienter indeholder ofte stoffer, der i store mængder kan have kedelige sideeffekter, men det gælder ikke ingredienserne i den nye mørke chokolade. En klar fordel ved den er, at dens mættende, slankende ingredienser i sig selv er fuldstændigt harmløse.

»Chilli, hørfrø og calcium er der ikke noget specielt ved. Som forbruger slipper man derfor for at bekymre sig om uønskede bivirkninger. Chili gør oven i købet chokoladen liflig ved at give den en god og lang eftersmag. Dertil kommer hørfrøene nøddeagtige aroma,« siger Arne Astrup.

Forsøg skal teste påstået effekt

Smagen er særdeles vigtig for, at chokoladen kommer til at vinde indpas, så derfor har forskerne gjort meget ud af at lave chokolader, som helt almindelige mennesker kan lide. Eksperimenterne er foregået i forskernes store velassorterede køkken, der ud over en køkkenchef også huser nogle af Danmarks dygtigste kokke. Dertil kommer ernæringsassistenter, der har et stort indblik i, hvilke råvarer, der går op i en højere enhed.

»Vi har eksperimenteret med at lave chokolader i flere forskellige former, og er endt op med en håndfuld forskellige slags. Efter forsøgene har været på stand-by i et par år, går vi nu i gang med at teste i forsøg for at afklare, om de har den ønskede effekt på kroppen,« siger Arne Astrup.

Forsøgene går ud på at indlogere en flok almindelige mennesker i nogle specielle forsøgskamre gennem et døgns tid. I løbet af 24 timer måler forskerne via forskellige former for måleudstyr forsøgspersonernes forbrænding ved at måle rummets ændringer af ilt og kuldioxid, der indirekte sladrer om, hvor hurtigt kroppen forbrænder og udskiller kalorier. Kamrene er også udstyret med et særligt toilet, der analyserer personernes afføring og urin.

»Vi giver deltagerne en almindelig mørk chokolade den ene dag og vores nyopfundne chokolade den anden, og så måler vi deres kalorieindtag, forbrænding og hvor mange kalorier, de mister med afføringen. Så kan vi se, om vores chokoladen rent faktisk har den gavnlige effekt på kroppen, som vi forventer, at den har,« siger Arne Astrup.

Et kreativt indspark til industrien

Studier tyder på, at stearinsyrefedt i maden kun optages med 90 procent så måske 10 procent af stearinfedtet ryger ud med afføringen, og hvis vi kunne øge dette kalorietab til 30 procent ved at tilsætte kalcium og hørfrøfibre, så begynder det virkelig at ligne noget.

»Så er det lige før, at man kunne argumentere for, at chokoladen kunne bruges som et slankemiddel,« slutter Arne Astrup.

Arne Astrup understreger, at han og hans forskergruppe ikke har opfundet chokoladerne for at tjene penge – de håber blot på, at industrien vil lade sig inspirere af deres forskning, eventuelt indgå i et samarbejde, således at så mange mennesker som muligt kan sætte tænderne i chokolade, der mætter og slanker i stedet for at fede.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.