200 år siden dansk statsbankerot

Den danske stat måtte i januar måned 1813 sande, at den var gået bankerot. De danske kurantdaler-sedler havde mistet så meget værdi, at mange danskere brugte nødpenge.

I samarbejde medVidenskab.dk
Vi kan i år fejre et lidt dystert jubilæum. Det er nemlig 200 år siden, Danmark gik bankerot. Det skriver Videnskab.dk.

For at finansiere krigene mod England havde den danske stat ladet seddelpressen køre uhæmmet, og det førte til en ukontrollabel inflation.

Pengesedler fik mindre og mindre værdi, og til sidst var de næsten ingenting værd.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad sker der når et land går bankerot?

Mønternes pålydende lå hurtigt under prisen på det metal, de var lavet af, hvorfor ihændehavere af mønter nødigt gav disse ud.

Det medførte bl.a. en stor mangel på skillemønt, og derfor blev der rundt omkring i Danmark udstedt private sedler for at kunne honorere behovet for skillemønt.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er forskellen på finanskrisen nu og i 1930erne?

De private sedler - eller såkaldte nødpengesedler - blev udstedt, da ingen længere havde tillid til statens kurantdaler-sedler.

En samtidig kilde fortæller ifølge arkivar på Statens Arkiver Christian Larsen, at kurantdaler- sedlerne undertiden blev brugt til at tænde piben med.

På Statens Arkiver kan du se billeder af nogle af de bevarede nødpengesedler fra tiden op til statsbankerotten og en række andre interessante dokumenter fra tiden omkring bankerotten.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Historiker: Danskerne har glemt Norge

Hvilken temperatur er bedst at sove i?

Er ADHD nutidens psykopati?

Mest læste