Obama vil anerkende armensk folkemord

Den demokratiske præsidentkandidat taler om folkedrab i 1915.

Barack Obama.
Barack Obama.
Demokraternes præsidentkandidat, Barack Obama, erklærer nu, at han vil anerkende massakren på armenierne i Det Osmanniske Rige tilbage i 1915 som et egentligt folkedrab, hvis vælgerne sender ham ind i Det Hvide Hus.

Dermed lægger den håbefulde demokratiske kandidat op til en konfrontation med Tyrkiet, der ellers trods kurer på tråden i de senere år, er en af USA's nære allierede.

Ifølge Obama er folkedrabet en "dokumenteret kendsgerning, der understøttes af en overvældende mængde historiske beviser."

Det skriver Obama blandt andet i en erklæring til en indflydelsesrig armensk organisation, der arbejder for at få verdens lande til at anerkende massakren for 93 år siden som et folkedrab.

"Som præsident vil jeg anerkende det armenske folkedrab," fastslår Obama.

Ifølge Armenien blev op mod 1,5 millioner armeniere brutalt slagtet, men det afviser myndighederne i Tyrkiet – Det Osmanniske Riges arvtager. Ifølge tyrkere døde henved 300.000 armeniere – og omkring lige så mange tyrkere – da armenierne greb til våben for at få uafhængighed og da armenierne støttede de russiske styrker, der på det tidspunkt invaderede Det Osmanniske Rige.

Sidste efterår vedtog de amerikanske politikere i Repræsentanternes Hus trods protester fra Tyrkiet en ikke-bindende resolution, der støtter armeniernes påstand om et folkedrab. Også præsident George W. Bush tog kraftigt afstand fra resolutionen, som ifølge Bush vil skade det amerikansk-tyrkiske forhold.

Herhjemme fastslog udenrigsminister Per Stig Møller (K) tidligere på måneden, at den danske regering ikke vil anerkende folkedrabet. Det spørgsmål skal ikke afgøres af regeringer, men af historikere, mener Per stig Møller.

"Det er regeringens opfattelse, at der er tale om et historisk spørgsmål, som det bør overlades til historikere at besvare," hedder det i et svar fra Per Stig Møller til Folketingets Udenrigsudvalg.
Mest læste