Sort fredag slår rekorder

Årets største shoppingdag Black Friday blev gylden for de amerikanske netbutikker - i dag venter cybermandag.

Det forventes, at dagen i dag - Cybermonday - vil blive en endnu større fest for netbutikkerne end Black Friday.
Det forventes, at dagen i dag - Cybermonday - vil blive en endnu større fest for netbutikkerne end Black Friday.

I dag er det cybermandag - de amerikanske netbutikkers festdag, og samtidig e-handlens modsvar til de fysiske butikkers sorte fredag, hvor millioner af amerikanere myldrer ud i indkøbscentrene, lokket af slagtilbud på alskens varer.

Men i år er der indtruffet en ganske særlig begivenhed: De fysiske butikkers festdag bød nemlig på en overraskende rekord - i netbutikkerne.

Det viser tal fra ComScore, der rapporterer om en stigning i online-salget på 26 procent i forhold til sidste år.

Det er særligt de digitale varer, der har hittet på årets sorte fredag - og den hurtigst stigende kategori er således e-bøger, digitale film og digital musik. I USA er der væsentligt større udbud af disse varegrupper end i Danmark - og de mest rødglødende netbutikker var således Amazon, Wal-mart og Best Buy.

Fysiske butikker gik tilbage

Mens onlinesalget boomede fredag, stod det lidt mere sort til i de fysiske butikker, der ser ud til at have noteret sig et fald på 1,8 procent i forhold til sidste år. Online-handlen udgør stadig mindre en ti procent af det samlede salg i amerikanske butikker, men det estimeres, at de amerikanske netbutikker fredag solgte for over en mia. dollars, hvilket er rekord.

Det forventes, at dagen i dag - cybermonday - vil være en endnu større fest for netbutikkerne, der estimeret vil omsætte for 1,5 mia. dollars inden dagen er omme.

Flere amerikanske kæder eksperimenterer med at integrere smartphones i deres fysiske butikker, så folk, der står i butikken, kan købe de udstillede ting hos butikkens webshop - og det er tiltag som disse, der har været med til at booste e-handlen.

Mest læste