LG klar med fjernsyn i ultra-HD

Full HD er gammeldags. Nu skal dit TV vise film og indhold i ultra-HD. LG klar med stribe af ultra-HD-fjernsyn på årets CES-messe.

Full HD er gammeldags, og nu skal dit TV vise film og indhold i ultra-HD. LG klar med stribe af ultra-HD-tv på årets CES-messe. Foto: LG
Full HD er gammeldags, og nu skal dit TV vise film og indhold i ultra-HD. LG klar med stribe af ultra-HD-tv på årets CES-messe. Foto: LG

LG annoncerede allerede forud for åbningen af verdens største forbrugerelektronikmesse CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas, USA, at det sydkoreanske selskab ville præsentere verdens største og buede tv i ultra-HD. Altså en opløsning fire gange så høj som traditionelle fjernsyn.

Det mastodontiske TV-apparat, som måler 105 tommer, vil dog langt fra være det eneste, som LG præsenterer i Las Vegas, løfter sydkoreanerne nu sløret for. LG præsenterer også nye fjernsyn i 65, 79, 84 og 98 tommer.

LGs fjernsyn har en opløsning på 3.840 x 2.160 pixels og LGs egen »Tru-ULTRA HD Engine Pro-chip«, som skulle være i stand til at opskalere indhold i SD og HD og full HD-materiale til ultra-HD eller 4K.

Skærmene er af LCD-typen, hvilket gør dem billigere end LED og OLED-fjernsynene. LG vil imidlertid også præsentere ultra-HD OLED-fjernsyn senere på ugen. Fordelen ved OLED-fjernsyn er, at de kan laves tyndere og samtidig giver langt mere livagtige farver i billedet.

Ultra-HD stort i 2014

De sidste par år har ultra-HD haft status som »det næste store« indenfor TV-branchen uden for alvor endnu at have slået igennem. Det har også været tendensen på CES både de sidste par år og i 2014, hvor ultra-HD-skærme har fyldt godt op i udstillingslokalerne.

Og måske kan 2014 være året, hvor de højtopløselige fjernsyn endelig rykker. I 2013 blev der på verdensplan solgt omkring 1,9 millioner ultra-HD-fjernsyn, og i 2014 vil der blive solgt 12,7 millioner styk, spår analysefirmaet NPD DisplaySearch, som følger markedet tæt.

Nu betyder faldende priser, at ultra-HD-fjernsyn ikke længere er forbeholdt nørderne, som bare skal have det nyeste nye, men bliver et bredere forbrugerprodukt. Og dermed håber den pressede TV-branche, at der endelig går hul på bylden, og at folk dermed finder en anledning til at skifte det eksisterende fjernsyn ud.

Kina aftager det meste

I 2013 var det 87 procent af de ultra-HD-fjernsyn, som findes, blevet solgt i Kina, hvor de fleste af dem også produceres. Men i de kommende år vil det ændre sig markant. I 2014 vil 78 procent af alle ultra-HD-fjernsyn ende i kinesiske hjem, men i 2016 ventes der solgt lige så mange ultra-HD-fjernsyn uden for Kina som i selve Kina.

Ultra-HD-fjernsyn fra Samsung og Sony har i en tid kunnet købes i Danmark men ligger i den absolut dyre ende af skalaen med priser på 20.000-30.000 kroner for modeller på 55 og 65 tommer.

LG har endnu ikke løftet sløret for, hvor meget de nye ultra-HD-fjernsyn vil koste. 


Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital,www.b.dk/tech og i den trykte avis.

Mest læste