Let at slå vennerne ihjel på Facebook

En funktion, der skulle have gjort det muligt at lukke afdødes Facebook-profiler, kan let misbruges til at drille de levende.

Det kræver kun få tricks at få sende folk i graven på Facebook.
Det kræver kun få tricks at få sende folk i graven på Facebook.

Desværre - du kan ikke få adgang til din konto, fordi du er afgået ved døden.

Hvis du møder sådan en besked, når du forsøger at logge ind på din profil på Facebook, er du med stor sandsynlighed blevet udsat for en temmelig udspekuleret gang nytårsløjer, eller måske ligefrem chikane.

Alle og enhver kan nemlig erklære en Facebookbruger død og begravet, og ofte få succes med projektet. Det afslører det amerikanske medie Buzzfeed, hvor en journalist på allersimpleste vis har taget livet af sin kollegas Facebookprofil, blot ved at udfylde en formular på Facebook og linke til en falsk dødsannonce på nettet.

Tjekker ikke oplysninger

Den særlige formular bruges normalt hvis en Facebook-bruger afgår ved døden, og familien eller vennerne ikke ønsker, at brugernes profil levere videre, som om intet var hændt. Udfylder man formularen, sættes profilen i en såkaldt afdød-status - og det er, i sagens natur, ingen let sag at genopstå fra de døde - heller ikke på Facebook.

Nu viser det sig, at Facebook slet ikke tjekker de oplysninger, der tastes ind - og selskabet har i flere tilfælde godkendt oplysninger, der var helt hen i vejret. For at få sat en vens profil i afdød-status, kræves det blot, at man kan linke til en dødsannonce for en person med et tilsvarende navn - men Facebook har vist sig at godkende dødsannoncer, hvor navnet ikke engang var stavet rigtigt, eller hvor brugerne var mere end 50 år ældre end den person, hvis profil skulle lukkes.

Dertil kommer, at Facebook ikke advarer profilejeren via email, før lukningen sker.

Umuligt at logge ind

Når man først er sat i afdød-status, kan man ikke længere logge ind på sin profil, og det kan være en slidsom proces at få profilen genåbnet.

En talsmand for det sociale netværk har overfor Buzzfeed erklæret, at Facebook forsøger at undgå snyd med funktionen, og at man af samme grund har indført en procedure for folk, hvis konto er blevet lukket ved en fejl.

B.dk opfordrer til, at man undlader at bruge funktionen til chikane. Man kan følge den (levende) techredaktion på Facebook her

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.