Her er fremtidens fly

Se her, hvordan flyene kan se ud, når du om 20-30 år skal på ferie.

Boeing 787 ”Dreamliner” er det nyeste indenfor flydesign, idet cirka halvdelen af flyet er fremstillet af forskellige kompositmaterialer. Det gør flyet lettere, og ifølge Boeing selv sparer det op mod tyve procent på brændstofforbruget.

Men flyingeniørerne arbejder energisk på næste generation af grønne fly, som skal reducere forurening, støj og brændstofforbrug. Og flere af deres forslag afviger radikalt fra vores vante forestilling om, hvordan et passagerfly ser ud.

Deltavinger

Denne ”flyvende vinge” fra firmaet Northrop Grumman er tænkt fremstillet med motorerne inde i flyskroget og afskærmede udstødningsrør, der skal reducere støjen.

Kompakt skrog

Flyvende vinger og flyskrog med hybridvinger som Nasas N3-X yder løft med hele den vandrette profil, hvilket reducerer modstanden og dermed brændstofforbruget.

Dobbelt boble

Men fly med bredere skrog, som her MITs D8, kan vise sig at støde på modstand blandt passagerer på grund af det reducerede antal vinduer pr. sæde.

På gengroede stier

Andre konceptfly ser mere genkendelige ud. ”Amelia” har en hybrid vinge/skrogform med ”oppustede” vinger, der øger løfteevnen.

I kassen

Lockheed Martins design med en diamantformet vingeprofil er teknisk mulig takket være de lette kompositmaterialer.

Vinger som en albatros

Boeings ”Sugar Volt” er karakteriseret ved sine lange vinger. Men flyets tænkte elmotorer kan vise sig at være det mest radikale bud på en fremtid I luften.

Alle billeder er fra NASAs hjemmeside.
Mest læste
Seneste nyt