Vegetarer er gladere mennesker

Om man er kødæder eller vegetar er ikke helt ligegyldigt for humøret, viser ny forskning.

Hvis du har en idé om, at et flot stykke rødt kød af den dyreste udskæring gør dig mere lykkelig end en skål dampet broccoli gør, så må det være en illusion. Noget, du bilder dig ind. I hvert fald hvis man skal tro ny forskning publiceret i det engelske tidsskrift Nutrition Journal.

De har fundet ud af, man rent faktisk bliver et gladere menneske, hvis blødende bøffer erstattes med svampet tofu. Sagt på en anden måde, så kan en påstigning på vegetar-vognen potentielt gøre dig til et gladere og mindre stresset menneske.

I undersøgelsen blev 39 kødædende deltagere sat til at følge tre forskellige kostplaner. En gruppe spiste fisk, kød eller fjerkræ dagligt. En anden gruppe skulle spise fisk tre til fire gange om ugen, men intet ”rigtigt” kød. Den tredje og sidste gruppe fik lov til at leve af vegetarmad.

Læs også:
Få det bedre med grove grøntsager
Citrusfrugter mindsker risiko for slagtilfælde
Christian Bitz: Vælg rodfrugter i stedet for »vandede« grøntsager


Det er den sidstnævnte grupper, der trak det længste strå. Efter to uger kunne forskerne Bonnie L. Beezhold og Carol S. Johnston se resultaterne. Deltagernes humør blev målt – på en såkaldt humørscore, som forskerne kalder det – og her var scoren uændret hos de fiske- og kødspisende grupper, mens vegetarerne trak det længste og oplevede bedre humør og mindre stress.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook.

”At begrænse mængden af kød, fisk og fjerkræ forbedrer de kortsigtede humørtilstande hos de moderne altædere,” konkluderer holdet bag undersøgelsen. 

Fisk går ikke fri
Grunden til, at vegetarer ser ud til at være et gladere folkefærd, skyldes kødets forholdsvis høje indhold af arichidonsyre. Her har tidligere undersøgelser vist, at meget høje mængder af fedtsyren arichidion kan forårsgage ændringer i hjernen, der kan påvirke vores humør.

De som vælger løsningen et sted på halvvejen mellem vegetar og kødæder, og kun spiser fisk som den eneste slags kød, kan heller ikke se sig fri for at være i dårligere humør end vegetarerne. På trods af det høje indhold af omega-3 fedtsyrer i fisk, så har tidligere studier fundet frem til, at fiskespisere også er i dårligere humør end vegetarerne.

Læs også:
Få det bedre med grove grøntsager
Citrusfrugter mindsker risiko for slagtilfælde
Christian Bitz: Vælg rodfrugter i stedet for »vandede« grøntsager

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.