Kunstigt sødestof frikendes

Aspartam, der bruges i light-sodavand, har fået massiv kritik for at være kræftfremkaldende og skyld i for tidlige fødsler, frikendes i ny undersøgelse.

Aspartam ventes til sommer frikendt for at være bl.a. kræftfremkaldende.
Aspartam ventes til sommer frikendt for at være bl.a. kræftfremkaldende.
Det omdiskuterede kunstige sødemiddel Aspartam, der findes i light-sodavand og løbende er blevet kritiseret for blandt andet at være kræftfremkaldende, ventes til sommer at blive frikendt i en ny stor undersøgelse. 

Det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har bedt en gruppe forskere om at revurdere sødestoffet, der senest har fået kritik for at være skyld i for tidlige fødsler.

Hele revurderingen, der stadig er i gang, ventes endeligt afsluttet i løbet af juni.

»Med den viden, vi har i dag, er det sikkert at indtage drikke- og fødevarer med aspartam,« siger seniorforsker og toksikolog, Alicja Mortensen fra DTU, Fødevareinstituttet.

Hun er formand for EFSA og fastslår på baggrund af revurderingen, at aspartam ikke påvirker vores system i de tilladte mængder.

Det kunstige sødemiddel har været undersøgt flere gange på baggrund af den massive kritik. Stoffet bliver omdannet til blandt andet methanol, som er træsprit, når det kommer ned i tarmen som en naturlig del af stofskiftet.

Facebook: Mere sundhedsstof - mere livsstilsstof

Får man det i meget store mængder, kan der være risiko for at blive forgiftet eller blind.

Aspartam blev godkendt af fødevaremyndighederne i USA og Europa som tilsætningsstof tilbage i 1981. I Danmark bruges sødestoffet i en række sukkerfrie sodavand, men også i morgenmadsprodukter, slik og marmelade under navne som Nutrasweet og Canderel.

Aspartam er næsten 200 gange sødere end sukker.

Læs tema om sødemidler i Berlingske lørdag

Mest læste