fastfood kan være farligt

Selv meget små mængder af den dårlige fastfood kan på lang sigt give alvorlige helbreds-problemer

Dårlig fastfood kan selv i små mængder nedsætte dine blodkars evne til at trække sig sammen og øger dermed måske din risiko for blodpropper, viser ny forskning. Samtidig peger andre studier på, at for meget usund fastfood øger risikoen for at få både diabetes, en depression og måske også på lang sigt den frygtede demenssygdom alzheimer.

Det er forskere fra Montreal Universitet, der i et nyt studie har fundet ud af, at selv mindre mængder af den ’usunde’ fastfood hurtigt nedsætter blodkars evne til at trække sig sammen. Virkningen kan måles allerede efter et enkelt usundt måltid, fastslår studiet, der netop er fremlagt på en forskerkongres i Canada.

Forskerne undersøgte blodkarrene hos en gruppe forsøgspersoner, efter at de havde spist henholdsvis fastfood - bl.a. pølser - og såkaldt middelhavskost bestående af bl.a. grøntsager, laks og mandler.

Hos forsøgspersonerne på middelhavskosten trak blodkarrene sig sammen på normal vis, og der var normal cirkulation. Mens blodkarrenes sammentrækningsevne blev målt til at være 24 procent ringere efter indtagelse af hurtigmaden.

Et gran salt

Ernæringsforsker Per Brænd-gaard, der rådgiver bl.a. Sundhedsstyrelsen om sund fastfood, siger:

- Forskningen har vist, at øget indtag af almindelig fastfood er forbundet med især øget risiko for overvægt, type 2-diabetes og død på grund af hjertesygdom. Men forskningen gør det dog ikke muligt at slå fast, hvad årsagen helt præcis er.

Han mener derfor, forskningen skal tages med et gran salt:

- Det er ikke helt så enkelt. Et øget indtag af fastfood kan også være en ’markør’ for øget stress eller reduceret fysisk aktivitet, som så er den egentlige eller i hvert fald en medvirkende årsag. Der er som regel ikke taget højde for stress i disse kostundersøgelser.

Sund fastfood

- Den bedste vurdering af de rent sundhedsmæssige konsekvenser af fastfood får vi ved at se på den ernæringsmæssige kvalitet af de pågældende produkter. Almindelig fastfood såsom pizza, burger, hotdog og pølser er meget usundt og kan føre til de nævnte helbredsproblemer. Ingen tvivl om det. Men de samme produkter kan man i dag også få i særdeles sunde udgaver, så jeg synes, det er forkert at fokusere på fastfood som sådan. Vi skal hellere fokusere på, hvad maden indeholder, uanset om den er hurtig eller langsom at fremskaffe, siger den kendte ernærings- og slankeforsker.

Masser af muligheder

Tv-lægen Annebeth Rosenvinge, kendt fra bl.a. ’Aftenshowet’ på DR1, mener, sundhed godt kan kombineres med at spise fastfood en gang imellem.

- Du kan godt være sund og samtidig springe over, hvor gærdet er lavt, ved at hente mad, som er lavet i et andet køkken end dit eget. Efterhånden er mulighederne så mange, at der er udmærkede steder, hvor maden er sund og lødig. Og garanteret har samme fedtindhold som meget af den mad, som fremstilles hjemme. Måske endda mindre. En burger fra McDonald’s er ikke mere usund end oksesteg med ovnkartofler og bearnaisesovs, ledsaget af salat med dressing og hvidløgsbrød, siger tv-lægen i sin nyudkomne bog ’Hold familien sund’.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.