Christian Bitz: Trendy tang – en sund oplevelse

Tang er så sundt, at det er tæt på at være »superfood«!

Så spark lige billedet af det slimede stads, du kender fra stranden, langt væk og find ud af, hvad f.eks. den lokale fiskehandler sælger i sin forretning. Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, tørret, granuleret eller stegt. Den kan indgå i et utal af kombinationer med andre fødevarer. Så det er bare om at komme i gang med at tanke tang.
Så spark lige billedet af det slimede stads, du kender fra stranden, langt væk og find ud af, hvad f.eks. den lokale fiskehandler sælger i sin forretning. Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, tørret, granuleret eller stegt. Den kan indgå i et utal af kombinationer med andre fødevarer. Så det er bare om at komme i gang med at tanke tang.

Noget af det mest trendy, du kan sætte tænderne i, er det, du også får mellem tæerne en varm sommerdag i vandkanten.

Nu skal du ikke længere kun have tang rundt om din maki-rulle, når du spiser sushi – du kan sagtens risikere at finde tang i din salat, i brødet, som tørt drys på desserten eller endda i mysli (se opskrift nedenfor).

Og på hylderne i supermarkedet bor der tangprodukter side og side med specialiteter fra Thailand og Mexico.

Til det er der kun én ting at sige: Hurra! For tang er simpelthen noget af det sundeste, du kan spise. Normalt er jeg ikke så begejstret for at udråbe madvarer til superfoods, fordi det er vigtigere, at man spiser varieret, end at man spiser nogle bestemte ting, fordi man på den både får flest forskellige af de sunde stoffer indenbords. Men med hensyn til tang, så er det tæt på, at jeg får lyst…

Der findes tusindvis tang-arter, og flere af dem kan indeholde mere kalk end mælk (pr. 100 g), mere jern end spinat, og flere af de pivsunde omega-3 fedtsyrer end i de traditionelle planteolier – og sådan er det hele vejen igennem.

Forskning peger i retning af, at tangs indhold af vitaminer og mineraler og andre gode stoffer er ti gange større end nogle af de planter, vi kender fra landjorden. Tang er tilmed perfekt slankemad: Det er også proppet med kostfibre – der er flere fibre pr. 100 g, end der er i ellers fiberrige grøntsager som hvidkål og broccoli – og særdeles kaloriefattigt.

Men inden min sundhedsentusiasme stikker helt af med mig, er det vigtigt at konstatere, at de mængder vi spiser – eller kommer til at spise – stadig er relativt små.

Og det samme er sundhedsgevinsterne selvfølgelig. Men udover de direkte sundhedsgevinster, kan der være flere indirekte gevinster. Tang nemlig en naturlig salt smag, der gør, at du kan spare på saltet – til glæde for dit blodtryk.

Tang har også den meget dybe umami-smag, som vi ellers kender primært fra kød og lagret produkter, som gør, at tang kan få dine retter til at smage af mere.

Så spark lige billedet af det slimede stads, du kender fra stranden, langt væk og find ud af, hvad f.eks. den lokale fiskehandler sælger i sin forretning.

Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, tørret, granuleret eller stegt. Den kan indgå i et utal af kombinationer med andre fødevarer.

Så det er bare om at komme i gang med at tanke tang.

Læs også:
Christian Bitz: En storm i et glas vand
Christian Bitz: Derfor er fibre fantastiske
Christian Bitz: Råt er godt!



Tang for begyndere

Wakama: Køb en tang-salat hos fiskehandleren. En meget populær en af slagsen er lavet af Wakame-tang, sesamfrø og en olie/eddike dressing. Oplagt  tilbehør til et stykke grillet tun.

Nori: Det, der er viklet rundt om makistykkerne på sushirestrauanten, er nori-tang. Det kan købes tørret i plader i supermarkedet. Hvis man skal lave maki med dem, skal de blødes op, men ellers kan de ristes på en brødrister og knuses. Drysset kan bruges oven på f. eks. en fiskeret med ris.

Hvis du vil vide mere
Læs den fremragende bog: Tang – Grøntsager fra havet af Ole G. Mouritsen

Læs også:
Christian Bitz: En storm i et glas vand
Christian Bitz: Derfor er fibre fantastiske
Christian Bitz: Råt er godt!


Et frisk pust fra morgenstunden – mysli med tang

  • 500 gram grovvalset havregryn
  • 100 gram boghvedekerner
  • 100 gram valnødder
  • 50 gram rosiner
  • 20 gram frysetørrede solbær eller soltørrede tranebær
  • 1 plade noritang , ristet på brødrister i 15 sek, knuses


Det hele blandes og ristes på bagepapir i ovnen i ca. 10 min. ved 180 grader.

Læs også:
Christian Bitz: En storm i et glas vand
Christian Bitz: Derfor er fibre fantastiske
Christian Bitz: Råt er godt!

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.