Christian Bitz: Sådan vælger du sund mad, når du spiser ude

Nu bliver nøglehulsmærket, som vi kender fra supermarkedet, udbredt til restauranter, cafeer, kantiner og lignende. Det gør det nemmere for danskerne at vælge sund mad, når de spiser ude.

Danmarks officielle ernæringsmærke Nøglehullet har til formål at gøre det lettere for forbrugerne at vurdere om det, de køber i supermarkedet, er sundt at sætte tænderne i.

Det grønne Nøglehul sidder på mere end 1.200 fødevarer, og det er vi rigtig mange danskere, der er glade for, for det gør indkøbssituationen lidt lettere, når dygtige eksperter har »oversat« den oftest komplicerede næringsdeklaration til et mærke eller ikke mærke.

Det nøglehulsmærke, vi kender fra madvarerne i butikkerne, har vi arvet fra Sverige, hvor det blev introduceret for over 20 år siden. I 2009 kom det så til Danmark, og nu er det en fælles nordisk mærkningsordning, som fødevareproducenterne kan bruge frivilligt.

Følg også Sundhedsstoffet på Facebook

Og nu er der endnu mere at glæde sig over, for det er netop blevet muligt for restauranter, cafeer, kantiner, hoteller, kursussteder og catering-virksomheder at mærke deres retter med Fødevarestyrelsens Nøglehullet. På den måde bliver det lettere for os, der gerne vil spise sundt, når vi spiser ude eller i kantinen.

Det skønnes, at over en million måltider bliver spist uden for danskernes hjem. Når du sidder ved bordet, og skal bestemme dig for, hvad du vil spise, kan du skimme menukortet for nøglehuller og så vælge en af de retter, der er kommet igennem nåleøjet – eller skulle vi sige nøglehullet? Det er nemlig din garanti for, at sundhedsværdien er i top.

Hvad får man egentlig, når man bestiller en nøglehulsmærket ret på en restaurant? 

Madretter med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Ligeledes er der fokus på, at du får mere frugt, grønt og fuldkornsprodukter, samt at spisestedet serverer passende portionsstørrelser.

Man får et måltid, der lever op til visse sundhedskrav – lige som vi kender det fra butikkerne. Så du slipper altså for at gætte dig frem til, hvad det sundeste valg er. Med mærket har du en reel mulighed for at vælge det sundeste. Og det kan jeg kun bifalde. Så håber jeg bare, at spisestederne sætter en dyd i at få de sunde retter til at smage godt. For sund mad skal ikke smage sundt. Sund mad skal smage godt!

Læs også: 
Christian Bitz: Smag dig sund
Christian Bitz: Du bliver, hvad du drikker
Christian Bitz: Få varmen med krydderier i maden

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.