5:2: Opskrifter til fastedage

Fastebølgen, med 5:2 kuren i front, har bragt mådehold ind i de danske køkkener. To af ugens dage spiser man kun meget sparsomme portioner, men hvor meget er 500 kalorier egentlig?

Michael Mosley og Mimi Spencers bud på niende fastedag i 5:2 kurens menuplaner - yoghurt, skinke og blåbær til morgenmad og en salat til aften.
Michael Mosley og Mimi Spencers bud på niende fastedag i 5:2 kurens menuplaner - yoghurt, skinke og blåbær til morgenmad og en salat til aften.

En cheeseburger og en mellem cola. Det er ikke meget på en hel dag, men det svarer til 480 kalorier, farligt tæt på de 500 kalorier, man som kvinde må få på en fastedag, hvis man følger den nye trend inden for livsstilsomlægning - 5:2 kuren. En mand kan så guffe en tredjedel af en donut i sig udover burgeren og drikken, hvilket svarer til de 100 ekstra kalorier en mand på kuren må få.

Men hvad så med morgenmad, mellemmåltider og en fyraftensbajer? Det bliver der ikke meget af på fastedagene, men med lidt planlægning kan man faktisk få en del måltider at tygge igennem. I bøgerne "5:2 kuren" af Michael Mosley og Mimi Spencer og "5:2 diæten" af Kate Harrison giver forfatterne ideer til både enkelte måltider, og bud på hvordan en hel dag kan sammensættes.

En fastedag i følge Michael Mosley og Mimi Spencer kan se således ud:

Morgenmad 125 kalorier
1 lille kogt æg (61 g, 90 kalorier)
1/2 grapefrugt (115 g, 35 kalorier)

Aftensmad 371 kalorier
VEGETARISK CHILIRET (258 kalorier)
Steg 1 fed hakket hvidløg (3 kalorier) og 1/2 stor, frisk, rød chili uden frø og ribber, hakket (3 kalorier) i 1 tsk olivenolie (27 kalorier) i en gryde med slip-let-belægning.
Tilsæt 1 nip stødt spidskommen og 2 små hvide hakkede champignoner eller 1 stor hvid hakket     champignon (20 g, 3 kalorier).
Lad det stege i 5 minutter og tilsæt vand, hvis det brænder fast.
Tilsæt halvdelen af en dåse hakkede tomater med saft (200 g, 32 kalorier) og knap halvdelen af en dåse skyllede og afdryppede kidneybønner (200 g, 190 kalorier).
Lad det simre i 10 minutter.
Server med 1 1/4 dl kogte brune ris (80 g, 113 kalorier).
Kalorier i alt: 496.

Eller således:

Morgenmad 130 kalorier
Godt 11/4 dl mager yoghurt naturel (62 kalorier) En lille håndfuld friske blåbær (70 g, 18 kalorier) 6 ultratynde skiver mager skinke (46 g, 50 kalorier)

Aftensmad 360 kalorier 
SALAT NIÇOISE MED FETA (360 kalorier): 
Hak 1 lille hårdkogt æg (90 kalorier).
Kom det i en skal med 1 mellemstort strimlet romainesalatblad (20 g, 3 kalorier), godt 1/2 dl            dampede grønne bønner (50 g, 12 kalorier) og 100 g hakket agurk (10 kalorier).
Vend det rundt.
Drys med godt 1 1/2 dl smuldret feta (90 g, 225 kalorier), 11/2 kæmpestore udstenede og                 strimlede sorte oliven (18 g, 19 kalorier) og 1 spsk hakket persille (1 kalorie).
Dryp med hvidvinseddike og server straks.
Kalorier i alt: 490

Og en dag i følge Kate Harrison kan både byde på omelet, suppe og varm middagsmad.

Morgenmad 140 kalorier
OMELET
Slå to mellemstore æg (50g/ 70 kalorier stykket) ud i en skål og pisk grundigt, indtil det flyder sammen.
Tilsæt salt og peber.
Sprøjt kaloriefattig eller kaloriefri spray på en lille slip-let-pande, og varm panden, indtil den er varm, men ikke glohed; men skal angiveligt kunne røre panden med bagsiden af hånden.
Hæld æggene på panden og hold blandingen i bevægelse, så alt det ustegte æg får kontakt med panden - gør dette i et minut eller to.
Hold panden på skrå og lad omeletten glide fremad mod pandens kant - brug så paletkniven til at folde en tredjedel af omeletten tilbage over resten.
Gør det samme i den anden side, indtil den er cigarformet.
Også her kan du tilsætte tilbehør, enten midt i omeletten, når den er delvist stegt, men endnu ikke foldet, eller også direkte ned i æggeblandingen.
Bogen foreslår chiliflager; hakkede, friske urter; champignoner eller andre svampe, lidt skinkestrimler eller røget laks som tilbehør til æg.

Frokost 115 kalorier pr. portion (opskriften er til en portion)
LYNSUPPE MED MAJS
1 mellemstort forårsløg
300 ml "grøntsagsvand" lavet med 2,5 g / 1/2 teskefuld grøntsagsbouillon
100 g frosne søde majs
1 drys chiliflager
20 ml frisk letmælk

Brug kaloriefri spray til at stege løget i to minutter
Tilføj alle ingredienserne på nær mælken, lad simre i fem minutter, tilføj så mælken og blend lidt med en stavblender.
Put krydderier i og servér.
Spis eventuelt et stykke toast til, som ifølge 5:2 diæten svarer til 92 kalorier

Aftensmad 150 kalorier pr. portion (opskriften er til to personer)
NEM KARRYRET MED GRØNTSAGER
1 teskefuld olie (5 ml)
200 g blomkål eller broccoli
1 løg, finhakket
100 g gulerødder, skåret i skiver
1 teskefuld chilipulver
100 g kartofler, skåret i terninger
1 teskefuld knust ingefær
1 teskefuld tomatpuré
1 teskefuld gurkemejepulver
20 g sultana-rosiner
100 g grønne bønner, skåret i stykker

Steg løget og hvidløgene i olien i en pande i fem minutter.
Tilsæt dernæst krydderier og lad det stege ved svag varme i et minut mere.
Tilsæt alle grøntsagerne og 300 ml vand og tilsæt så de øvrige ingredienser.
Varm op, indtil vandet koger, skru så ned for varmen igen og læg låg på - lad det simre i en halv time.

497 kalorier i alt for de tre retter

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.