Luksuriøst slotsophold i Kokkedal

Kokkedal Slot nord for København byder på wellness, five o'clock tea og gourmetmiddag - og er en del af kæden "Small Luxury Hotels".

I Kokkedal finder du dansk idyl , når det er bedst.
I Kokkedal finder du dansk idyl , når det er bedst.

På verdensplan er der i alt 520 fordelt i 70 forskellige lande. I Danmark ligger to af dem – to hoteller, som har kvalificeret sig til at være med i den eksklusive hotelkæde: Small Luxury Hotels. De to danske hører begge til i boutique-afdelingen, som er mindre hoteller. Det er Nimb Hotel i Tivoli i København med 17 værelser, og nu senest er »Kokkedal Castle Copenhagen«, som Kokkedal Slot kaldes i den sammenhæng, kommet til.

Det hvide slot med 62 værelser er et lidt større boutique-hotel, og det ligger, som dets navn siger, i Kokkedal en halv times kørsel nord for København. Dets officielle navn er »Kokkedal Slot Copenhagen«, så ingen forveksler det med det Kokkedal Slot, der ligger ved Limfjorden i Nordjylland. Det er ikke mere end et halvt års tid siden, Kokkedal Slot i Nordsjælland åbnede som hotel med alle tilhørende faciliteter.

Inden da havde slottet fungeret som event-sted med mulighed for overnatning. Og før da var det på nippet til at forgå i vanrøgt og misligholdelse. Men det er ikke til at se, når man i dag kommer til slotshotellet. Egentlig kommer man ad bagvejen til slottet, fra Kokkedal by ad Kokkedal Allé, og må gennem ridestalde og forpagterboliger, som nu er indrettet med hotelværelser, før man når til hovedbygningen.

Personlig gæstfrihed

Den logiske hovedindgang, som også er den sidste del af Kokkedal Allé, er i dag degraderet til skovsti og går direkte fra hovedbygningen og ca. 600 meter gennem skoven til Rungsted Strandvej – Den må ikke benyttes som adgangsvej.

Det var vist det forbud, der nær var blevet slottets endeligt, da den daværende ejer stoppede alt videre arbejde med slottet, og lod det stå uden vinduer og hullet tag, mens det ene år gik efter det andet med nye ansøgninger om og afslag på en genåbning af alléen ud til Strandvejen.

Men entré ad bagvejen gør ikke modtagelsen mindre herskabelig, da den mere end garderhøje dørmand, Jens, kommer springende for at tage min lille kuffert. Jeg er ventet, og både han og værtinderne kender mit navn. Ikke fordi jeg er journalist på besøg for at opleve, hvad hotellet er blevet til. Sådan er stilen bare. Man kender sine gæster. Kommer de langvejs fra, er der tilbud om en kop kaffe i havesalen, mens man checker ind.

Jeg kommer fra stationen ti minutters spadseretur i det dejlige forårsvejr, så jeg får min værelsesnøgle i værtindens kontor. Det kunne også have været på værelset. En traditionel reception med skranke og receptionist findes ikke. »Det skal være hjemligt, og gæsterne skal føle sig, som er de på privat besøg i slottet. Derfor har vi værtinder, og derfor klæder personalet om kl. 18. Det er en del af oplevelsen, og det passer til omgivelserne,« forklarer direktør Michael Telling senere.

Britisk etikette

Han har inviteret på te i havesalen til samme traktement, som serveres hver søndag eftermiddag, når der er »Te på Slottet«. Det er blevet en forrygende succes, hvor der næsten hver søndag er fyldt op under prismekronerne i den store højloftede lyse stue. Da musiceres også. På denne hverdag står harpen stille under sit højrøde dækken. Men de smørsmurte teboller, den legendariske slotskringle og opsatsen med mini-laglage, tørkager og sprøde pleskner – alt hjemmebagt af slottets egen konditor – er det samme som om søndagen.

»Det glæder os rigtig meget, at der er blevet taget så godt imod vores danske version af »Five o’Clock Tea«. Vi har også fordansket en anden britisk tradition: »Sunday Roast«. Hos os er det blevet til »Familie Frokost«, som serveres hver lørdag. Vi arbejder bevidst på at blive en aktiv del af lokalområdet.

Restauranten er altid åben for gæster udefra, og når vi åbner for udendørs servering på terrassen, er vi sikre på, at mange af golfspillerne vil benytte den mulighed også. Slottet ligger jo praktisk talt midt i golfbanen,« siger Michael Telling. Ni af hotellets værelser ligger i hovedbygningen, hvor der også er seks mødelokaler, havesal, bibliotek med bar samt taffelsal med eget køkken.

Den er i øvrigt er booket til bryllupper langt ud i fremtiden. Restaurant Slotskælderen ligger i kælderen under de oprindelige hvælvinger fra 1746. Den oprindelige bygning blev revet ned og genopført i sit nuværende udseende med to etager i 1866. Sådan stod det i mere end 100 år til de ti års vanrøgt i 1990erne, hvor det stort set kun var ydermurene, der stod tilbage, da renoveringen blev iværksat i 2007.

Wellness

I forbindelse med den store renovering blev der etableret en underjordisk gang til forpagterboligerne, også nyopført i den gamle stil og indrettet 36 værelser. Overfor ligger ridestalden med yderligere 17 hotelværelser.

Under jorden ligger også spaen med pool, dampbad, sauna og et helt specielt afstressende brusebad, hvor vandet varierer i styrke og oplevelsen er tilsat lys og dufte. I behandlingsrummene arbejdes med plejeprodukter fra australske Sodashi – sanskrit for helhed, renhed og indre glød – og behandlingerne har rødder i ayurvedisk healingtradition. Selv om det er mit ansigt, der skal behandles, bliver mine fødder først vasket i varmt vand.

Jordforbindelsen og roen skal etableres inden »Ultimate Anti-Age Defying Facial« gnides, vaskes, smørres, duppes og maskes over mit ansigt i en rendyrket healing for både sjæl og hoved. Spa Manager, Lill-Britt Sjöblom, synes, at jeg også skal prøve en yogamassage. Den tager hun sig af. Hun er selv yoga-instruktør og massør og er mester i at lede mig gennem denne time lange healing-massage med stræk fra yogastillinger, hvor jeg med mit åndedræt skal arbejde med.

Find roen og balancen igen

Målet er at få kroppen til at genvinde sit naturlige og harmoniske balancepunkt, fortæller hun og får samtidig gjort kål på en fæl spændingsknude, der i flere uger har plaget mig i skulderen. Således fornyet er jeg klar til middagen i Slotskælderens rustikke, men hyggelige omgivelser. I køkkenet hersker køkkenchef Frans Svärd.

Han har tidligere været på Skovshoved Hotel, og han bekender sig til fransk-inspirerede kulinariske retter af gode danske råvarer serveret uden alt for mange dikkedarer. Forretter til 95-135 kroner og hovedretter til 195-295 kroner. Mæt og lidt træt slår vi alligevel et slag inden om biblioteket for en nightcap og spørger bartenter Nicklas, om der er en speciel slotsdrink. »Endnu ikke,« svarer han.

Men han har eksperimenteret sig frem til en drink med bl.a. en lokalt produceret slåensnaps og i en fizz version. Den må smages, og det er en frisk og sommerlig sag. Næste morgen har jeg lovet mig selv en løbetur i parken. Jeg luftede muligheden dagen før, og da jeg kommer ned i hallen ligger håndklæde, vand og kort over ruterne allerede klar i en kurv.

Vanedannende oplevelse

Solen er atter på himlen, og jeg vælger den grønne fem kilometers rute gennem Nørreskoven. Der er kun en ivrigt hakkende spætte til at forstyrre stilheden. Langs Strandvejen, hvor udsigten til Hven i dag er væk i morgendis, er der morgentrafik, men da jeg løber ind i landet igen ved Sophienberg Slot og rundt om golfbanens sydlige ni huller, kan jeg igen høre fuglene.

Så er der plads til morgenmad efter et bad, hvor jeg endnu engang har fornøjet mig over den gennemførte stil trods det, at alt er spritnyt. Der er lampetter mellem guldspejlene på badeværelset, og toilettet har cisterne, der hænger under loftet. Det har jeg ikke set, siden jeg var barn.

I Slotskælderen er der arrangeret buffet med alt det »kolde«, mens de varme retter som æg, bacon, pølser, som også er inkluderet, skal bestilles efter menukort. Jeg hænger over morgenmaden, læser lidt mere i aviserne, der ligger til gæsternes brug, og har ikke rigtig lyst til at takke af. Slotsliv bliver man hurtigt afhængig af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.