Comeback for farmors aperitif

Skål! James Bond og cocktail-trenden sikrer den 150 år gamle Noilly Prat en ny plads i hjemmebaren. Den sydfranske drink er pludselig moderne igen, og brandet er blevet så eksklusivt, at nogle af flaskerne kun kan købes ved at besøge destilleriet i Languedoc.

Ligesom sherry kan den tørre, hvide vermouth sagtens ledsage alt fra blå ost til østers og chokoladekage.
Ligesom sherry kan den tørre, hvide vermouth sagtens ledsage alt fra blå ost til østers og chokoladekage.

Den første umiddelbare reaktion, da vi ser de hundredevis af egetræsfade ligge i gården under den brændende sol, er et ”åh, det kan de da ikke have godt af?”, fordi vi er så vant til, at vin opbevares køligt i kældertemperatur under fremstillingen. Men det er en del af hemmeligheden bag en af verdens ældste vermouth, som kommer fra dette ydmyge hjørne i Sydfrankrig.

Her ligger La Maison Noilly Prat, som gennem mere end 150 år har brugt den specielle metode til at skabe hedvinen, som de fleste nok bedst kender i selskab med gin eller vodka i en dry martini. Ellers har der altid været noget farmors aperitif over den alene, men tiderne skifter, og nu kan man komme på skolebænken og få opdateret sit bar-repertoire.

Agent 007 medfaktor til fremgang

Ingen ved med sikkerhed, om det er Noilly Prat eller noget andet, der kommer i shakeren, når James Bond bestiller sin yndlingsdrink, for der er ikke synlig product placement i filmene, men siden bartenderen fra New Yorks The Knickerbocker Hotel i 1912 afslørede, at den franske vermouth var en vigtig del af hans martini-cocktail, har det været den almindelige opfattelse.

Derfor tilskriver firmaet bag den franske vermouth det seneste årtis cocktail-trend generelt. Og Daniel Craigs succes som agent 007 i særdeleshed, for mærkets stadige fremgang, der bl.a. får over 80.000 turister til årligt at lægge vejen forbi den lille, søvnige by Marseillan i Languedoc, hvor det hele begyndte med vinkøbmanden Joseph Noilly i 1813.

Omgivet af marker med de hvide druer, Picpoul de Pinet og Clairette, og fascineret af traditionen med at transportere vin på egefade til havs i al slags vejr for at give den en mørkere farve og mere krop, besluttede han sig for at efterligne processen til sin aperitif ved at lade tønderne ligge ude i gården et år ad gangen.

Det gør de stadig, finder vi ud af på vores lille rundtur fra kælder til kælder, som for nogens vedkommende daterer sig tilbage til 1850. På gårdspladsen mellem de gamle længer ligger de mange fade med vin og bliver mere og mere koncentreret af eksponeringen i sol, vind og havluft fra det nærliggende Middelhav. Derefter kommer de indendørs igen og blandes med druesaft og de hemmelige krydderier, som har skabt den unikke smag, og gjort den tørre, hvide aperitif verdensberømt.

Der er normalt ikke grund til at ændre på en succes, men alligevel introducerede de i 1956 en rød variant og i 1986 en safrangylden med sine egne smags-karakteristika og lidt længere fadlagring. Dem havde vi med god grund aldrig hørt om før, for Rouge eksporteres primært til den canadiske og amerikanske østkyst, og Ambré kan kun købes her i Marseillan, sammen med de to andre.

Farmor-drink får tag i yngre generation

“Det er et bevidst valg for at skabe eksklusivitet omkring produkterne,” siger husets danskfødte guide Liselotte Callender, som bekræfter vores farmor-teori med minder fra sin egen families søndags-ritual med et glas vermouth.

Hun fortæller, at den franske hedvin først for nylig har fået tag i den yngre generation, bl.a. fordi de har været mere innovative omkring brugen af den, men ellers har Noilly Prat ikke mærket noget til krisen. Tværtimod går det strygende, selv om mærket siden 1971 har været ejet af deres største konkurrent, Martini & Rossi, som er langt mere udbredt.

Vi sætter os til rette på barstolene i VIP-baren for at smage de to ‘ukendte’ og lære, hvad man drikker til dem og hvordan. Liselotte Callenders bedste råd er at nyde den rene vermouth så kold som muligt, ved enten at lade flasken stå permanent i køleskabet i stedet for fremme i hjemmebaren, eller stille drinksglassene på køl samme sted i god tid før cocktail-timen.

Vil man absolut have is i, skal man lave en maxi-terning eller allerhelst en rund på størrelse med en tennisbold, lægge den i et bourgogne-glas og hælde sine foretrukne centiliter over, uden at de møjsommeligt lagrede dråber når at blive udvandede.

Og så går det ellers løs med at opdage de mange, spændende cocktails, som gør farmors vermouth relevant for en ny, moderne målgruppe.

Læs også http://www.b.dk/rejseliv/5-perler-i-barcelona-bydelen-poblenou

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.