5 madmarkeder i New York

Torvehaller og madmarkeder er vanvittigt populære på Manhattan, og de lækre råvarer bliver også brugt i den mad, man kan få serveret på de caféer og restauranter, som er åbnet mellem stader og butikker.

1. Det populære

 

Hvad: Chelsea Market

Hvor: 75 9th Avenue – ml. 14th og 15th str

Tæt på: Highline Park og Meatpacking District

Subway: 8th Avenue.

Info: Chelseamarket.com

Chelsea Market, der er New Yorks svar på Kokkens Torvehal, åbnede for 15 år siden og er blevet så stor en turistattraktion, at der ligefrem arrangeres guidede madture detil.Men man kan sagtens få noget ud af selv at gå rundt eller smage sig frem i stueetagen på den tidligere kiksefabrik fra 1890erne, hvor den kendte Oreo-kiks blev opfundet og produceret i mange årtier. Der er kommet mange faste spisesteder, som også har åbent om aftenen, men man kan stadig købe frokost og snacks som takeaway, hvis man vil spise oppe på den nærliggende High Line Park i dagtimerne, f.eks. sandwich fra Amy’s Bread og wraps fra Hale & Heart.

Vil man sidde indendørs, serverer Chelsea Creamline klassiske burgers, Cull & Pistol har østers og hummer på menuen, og Friedman’s Lunch gør det i amerikansk mormormad i vintage-omgivelser. Skal det bare være dessert eller kaffe, serverer Eleni’s hjemmebagte cookies.

2. Det nyeste

 

Hvad: Gotham West Market

Hvor: 600 11th Avenue – ml. 44th og 45th str

Tæt på: Intrepid Sea, Air & Space Museum

Subway: 42nd Street/8th eller 50th Street/8th

Info: gothamwestmarket.com

Det værste, man kan sige om Gotham West, er, at det ikke er det mest tilgængelige, fordi det er en pæn gåtur fra de nærmeste subway-stationer, men det bedste, man kan sige, er, at udvalget af spisesteder er overraskende forskelligt. Og det er hele humlen ved markedet. Det blev åbnet for to år siden, primært for at imødekomme de ressourcestærke, kræsne købere af luksus-ejerlejlighederne i det byfornyede Hell’s Kitchen, men er blevet et tilløbsstykke for folk fra hele byen pga. den industrielt-moderne arkitektur med fællesspisning ved langborde og ikke mindst det høje niveau på barer og restauranter, som er åbne fra morgen til midnat.

Det vrimler ikke ligefrem med ferskvarebutikker, men de er der, så det er den færdige mad, der har det største tag i folk. Fra gourmet-hotdogs hos Cannibal og pulled pork-burgers i Genuine Roadside til japanske ramen-retter hos Ivan Orkin, som har lært at lave nudel-supperne i Tokyo, og raffinerede tapas i El Comado, som er inspireret af den prisvindende kok Seamus Mullens arbejdsophold i Barcelona og San Sebastian.

Vil man bare have en kop kaffe, er der mange om buddet, bl.a. Blue Bottle. Skal du have is, skal den være fra Ample Hills.

3. Det lokale

 

Hvad: Essex Street Market

Hvor: 120 Essex Street ved Delancey Street

Tæt på: Chinatown og Lowline Lab

Subway: Delancey/Essex St.

Info: Essexstreetmarket.com

Det kan slet ikke måle sig med byens nyere madpaladser, men til gengæld har Essex Street Market historien med sig. Borgmester LaGuardia ville i 1930erne rydde op i fortovs- og trækvognshandlen i de smalle gader på Lower East Side af trafikmæssige grunde og fik etableret et indendørs marked for 75 år siden i de markedsbygninger, som også huser det i dag.

Arkitektonisk er det meget spartansk, men det emmer af autencitet og lokal hygge, når man går rundt til de små stande med kolonialvarer, frisk frugt og grøntsager. Man kan også få sprødt franskbrød hos Pain d’Avignion, gourmetoste hos Saxelby Cheesemongers og italiensk is hos Luca & Bosco med smag af citronolivenolie eller gedeost med blåbær, og håndlavede chokolader hos Roni-Sue.

Tra La La Juice Bar er mest stedet for en hurtig tørstslukker eller en smoothie, nyristet kaffe fås hos Porto Rico Importing Co. og en mættende sandwich eller miniburger fås hos Shopsin’s General Store. Går man rundt om hjørnet til Rivington Street, ligger middagsrestauranten Essex og signalerer moderne tider med højt til loftet i minimalistisk indretning, hvor der hver dag fra kl. 17 serveres klassiske, robuste New York-bistroretter som østers, kammuslinger, steaks og økokylling.

4. Det italienske

 

Hvad: Eataly

Hvor: 200 5th Avenue – ml. 23rd og 24th str

Tæt på: Flatiron Building og Madison Sq. Park

Subway: 23rd St./Park og 23rd Street/6th Avenue.

Info: Eataly.com

Det er en fest for både øjne og gane at besøge det italienske madimperium, der ved åbningen for fem år siden fik newyorkerne til at stå i kø ned ad 5th avenue i flere dage for at komme ind i det 4.600 kvm. store, kombinerede supermarked, delikatessebutik og café-miljø, hvor der hænger pølser og skinker fra loftet og dufter af nybagt brød.

Lavazza er de eneste, som serverer morgenmad fra kl. otte, men ellers er konkurrencen skarp om frokostgæsterne både i restauranterne, som signalerer deres menu i navnene som Il Pesce (fisk), Le Verdure (vegetarisk), La Pizza & La Pasta og den mest elegante, Manzo (kød), samt caféerne La Foccacia og I Pannini, som man ikke er i tvivl om, hvad serverer, og Rosticceria, der har alt fra antipasti til grillstegt for kødelskere.

Vil man bare have et glas vin, en is eller en dessert med Nutella, er der også barer med det, men man skal ikke snyde sig selv for en tur med elevatoren op til La Birreria på 14. etage, som skifter tema i løbet af året med pop-up restauranter, men altid har fantastisk udsigt gennem panoramavinduet til storbyen.

5. Det traditionelle

 

Hvad: Fairway Market

Hvor: 2127 Broadway ved 74th Street

Tæt på: Central Park og Natural History Museum

Subway: 72nd Street/Broadway

Info: Fairwaymarket.com

Det virker måske ikke som det mest naturlige at spise midt i et supermarked, men dels ligger cafeteriaet på 1. sal, og dels er det afskærmet fra etagens kasse-kø og kolonner af reoler med alt fra naturmedicin til opvaskemiddel, og så giver de høje vinduer i den gamle bygning et flot vue ud over hjertet af Upper West Side.

Familien Glickberg startede med en grøntbod på denne adresse for 60 år siden, og med tiden voksede den til et supermarked og senere et imperium under Fairway-navnet med filialer over hele New York. Men det virker, trods størrelsen, stadig som et meget lokalt sted.

Det afspejles både blandt gæsterne, som kommer og spiser morgenmad, frokost og aftensmad her, men også i den basale menu, der kunne ligne en madplan uden dikkedarer, som den ser ud hos de fleste amerikanske familier.

Markedet er kendt for sine Fairway Burgere, som fås både i small og large, og hvis bøf er grillstegt tilpas medium-rød, inden den bliver lagt i blød briochebolle med tilbehøret ved siden af, så man selv bestemmer mængden. Og så serveres de selvfølgelig med masser af tynde pommes frites til.

Mest læste
Seneste nyt

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.