Politisk morgenpost

Pind blander sig i kage-debat: »Jeg gider ikke at tale dårligt om Inger. Jeg kan godt lide hende. Men altså; jeg havde ikke gjort det«

Dagens overblik: Uddannelsesminister Søren Pind »føler ikke nogen glæde« ved udlændingestramningerne og ville derfor ikke have gjort, som Inger Støjberg gjorde i sidste uge. Regeringen dropper at sænke kriminel lavalder. Og Børsen er trætte af politikere i »letbenede TV-programmer«. Få hele dit politiske overblik her.

God-mandag-morgen.

Vi begynder denne uges første politiske morgenpost med at kigge lidt frem i tiden.

Tirsdag aften sender DR 2 nemlig programmet, der hedder 'Adgang med Abdel', hvor journalist Abdel Aziz Mahmoud denne gang har besøgt og interviewet uddannelsesminister Søren Pind (V). Men i disse streaming-tider er der allerede adgang til at se programmet på DRs hjemmeside.

Det har vi udnyttet til at smugkigge lidt på programmet, som DR har valgt at kalde 'Søren Pind og principperne- Adgang med Abdel' og som blandt andet handler om, at Søren Pind er træt af det, han kalder »professionaliseringen af politik«.

Det, der engang handlede om holdninger, og at »politikere bare sagde det, de mente«, er i dag blevet glat og topstyret og det, Pind omtaler som holdningens politik, er overtaget af en maskine med langt flere penge og et stort hold af folk, der bistår politikerne og betyder, at snart sagt alle har »det samme sprog«, siger Søren Pind, som er så træt af udviklingen, at han siger følgende:

»Moderne politik, synes jeg, er noget hø.«

Søren Pind fortæller, at han »løbende går og tænker på«, hvad konsekvensen af hans utilfredshed med udviklingen i dansk politik skal være. Og så runder samtalen i øvrigt også sidste uges helt store debat; udlændingeminister Inger Støjbergs facebookopslag med den kage, der markerede udlændingestramning nummer 50, og som skabte så stor debat. Det gør den, da Søren Pind omtaler sin tid som flygtninge- og udlændingeminister:

»Jeg kan huske hende, der sad med det tomme blik i området og havde gået mange uger fra Mogadishu for at nå frem. Og jeg kan huske alle de ting, og jeg har været de steder. Og derfor føler jeg ikke nogen ved glæde ved stramningerne.«

»Jeg gider ikke at tale dårligt om Inger. Det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide hende. Men altså, jeg havde ikke gjort det. Og jeg har givet mine grunde for, hvorfor jeg ikke havde gjort det. Jeg udtrykker mig på en anden måde omkring de der ting.«

Du kan se hele programmet, hvor Søren Pind også udtaler sig om situationen i Venstre og om et jobtilbud, han ville afslå, hvis han havde fået det, her.

Flertal for øgede forsvarsudgifter tegner sig på politikertur til Irak

Nok fremtids-tv for i dag, nu skal vi videre til dagens øvrige politiske nyheder.

Til det skal vi bruge dagens udgave af Politiken, der har været med en delegation af toppolitikere i Irak for at besøge de danske soldater. Delegationen tæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), DF-formand Kristian Thulesen Dahl, de Radikales politiske leder, Morten Østergaard, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Og med de tilkendegivelser, der kommer fra politikerne i Irak, tegner der sig et flertal for flere penge til forsvaret i næste forligsperiode, skriver Politiken i dag.

»I den situation, vi står i, med et stadig mere aggressivt Rusland og en fortsat stor opgave i Mellemøsten, som jo også handler om vores indirekte sikkerhed, så kommer vi til at bruge flere penge på forsvaret«, siger Mette Frederiksen således ifølge Politiken.

Der har i en tid været debat om netop fremtidens forsvarsudgifter og ikke mindst det krav, USA og Nato har til Nato-medlemslandene om at øge forsvarsudgifterne til to procent af BNP. Det mener Socialdemokratiets formand ikke er realistisk i løbet af den næste forligsperiode:

»Vi taler om så enorme summer, at det mener jeg faktisk ikke, at vi har til rådighed. Husk på, at der er andre vigtige opgaver, vi skal varetage. For eksempel på sundhedsområdet derhjemme,« siger Mette Frederiksen.

Hele nyheden kan du læse her.

Er politikere blevet helt grænseløse?

Vi runder lige Børsen, hvis lederskribent har set fjernsyn lørdag aften og kommer med følgende opsang til landets politikere i en leder, der af en eller anden grund bærer titlen »Vi fik for meget at vide om Støjbergs søpølse«:

»Ja, vi har brug for at grine - også af politik. Men ikke af landets ministre hver weekend. Er politikere blevet helt grænseløse? Efterhånden er det svært at skelne politik fra underholdning. Politikere har invaderet snart sagt alle letbenede tv-programmer. Sjældent klarer de sig godt. Tænk bare på transportordfører Kim Christiansen (DF), der røg på bagdel og albuer ud af X Factor, og Kristian Jensen (V), der scorede den ringeste karakter i Vild med dans' historie. Folketinget har faktisk sin egen tv-kanal. Udlev drømmene der.«

Med venlig hilsen Børsen, kunne man tilføje.

Vi napper lige tre hurtige - og en masse glade tweets

NYHED I
Udenrigsminister Anders Samuelsen indkalder den tyrkiske ambassadør i Danmark til samtale i forbindelse med sag om herboende dansk-tyrkere, der er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for at have været kritiske over for den tyrkiske præsident Erdogan. Læs mere her.

NYHED II
I løbet af to år har kun én afvist asylansøger og hendes tre mindreårige børn fået opholdstilladelse i Danmark på grund af hensyn til barnets tarv. Det viser aktindsigt fra Udlændingestyrelsen, der dog ikke vil give indsigt i antallet af afslag i samme periode. Læs mere hos Information her.

NYHED III
Regeringen sænker ikke den kriminelle lavalder til 12 år, som de borgerlige partier ellers foreslog før folketingsvalget. Unge skal heller ikke dømmes ved en særlig ungdomsdomstol, men hver politikreds får et Ungdomskriminalitetsnævn. Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen i dag.

Sidstnævnte nyhed fik i går flere røde politikere til at glæde sig:

...Og én kort nyhed mere

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil lukke et hul, der gør det muligt for fjernvarmeværker at udskrive ekstra milliardregninger. Kommunerne skal nemlig ikke kunne bruge fjernvarmeværker som bank og løbende hive penge ud af dem.

Det skriver Jyllands-Posten i dag, efter at selskabet Eniig Varme fra Herning har fået lov til at opkræve en ekstraregning på 172 millioner kroner hos sine kunder.

»For regeringen er det helt afgørende, at vi får lukket det her hul, således at ejerne - altså kommunerne - fremadrettet ikke har mulighed for at bruge fjernvarmeværkerne som bank,« siger han.

Pernille Vermund gør borgerlige veteraner nervøse: »Det kan blive meget kaotisk«

Borgerlige veteraner ser med bekymring på udsigterne for blå blok. Risikoen for stemmespild er stor, modstanden mod borgerlig politik udtalt. Og så kan ét nyt parti gøre det hele meget mere ustabilt, lyder analysen.

Den nyhed kan du læse hos Berlingske, hvor den tidligere konservative formand Lars Barfoed mener, det er meget svært at se et flertal for en borgerlig økonomisk politik efter et valg. Lige­som man ikke kan se det nu, tilføjer han og siger om Nye Borgerlige:

»Nye Borgerlige har så yderligtgående krav på næsten alle fronter, at det er meget vanskeligt at opfylde dem. Og hvis de står meget stejlt på dem, vil vi være i den situation, at der godt nok er flertal bag en statsminister, men der er ikke flertal bag vedkommendes politik. Det tvinger en borgerlig statsminister til at tænke i nogle nye samarbejdsmønstre,« siger han.

Læs hele artiklen her.

Herunder kan du se, hvad Pernille Vermund mener om artiklen og de kilder, der optræder i den:

Fik du læst?

Alternativet begyndte som en lede ved den eksisterende politiske kultur, men står nu på tærsklen til selv at få reelt politisk ansvar.

Berlingske rejste i weekenden ind i alternativisternes verden og tegner et portræt af et parti, der vil være mere end politik.

Artiklens indledning får du lige her:

Alternativet har sans for både udsmykning og slagord. Endevæggen i gruppeværelset på Christiansborg understreger f.eks. Alternativets krøllede æstetik og tankegang.

På begge sider af en pejs og et guldmalet spejl hænger filt med ord som »mod til at fejle og vildskab«, »frigørelsens projekt« og »handling nu«.

Læs hele artiklen, hvor Berlingske både er med til gruppemøde og partiets markering af kvindernes internationale kampdag, her.

Dagens portræt: Kim Christiansen, DFs transportordfører

DR tegnede i weekenden et portræt af en af hovedaktørerne fra den ministerstorm, der endte med en næse til transportminister Ole Birk Olesen (LA). Vi stiller om til kollegerne på DR og opfordrer dig til at læse portrættet af DFs mand på transportområdet:

»Pludselig slog det gnister. Under de afgørende forhandlinger om Togfonden i 2013 kom Dansk Folkepartis Kim Christiansen på kollisionskurs med Henning Hyllested fra Enhedslisten. Dansk Folkeparti ønskede ikke en bro over Vejle Fjord, men ville til gengæld gerne have en ny jernbane til Billund. Enhedslisten var uenig.

Det fik forhandlingerne til at trække i langdrag, og Henning Hyllested oplevede en stædig og meget lidt fremkommelig Kim Christiansen, som ifølge Enhedslistens ordfører blev holdt i kort snor af DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som er valgt i Vejle-området.

»Det var skarpt, og det var en voldsom udveksling, vi havde. Men det var trods alt verbalt. Jeg var ikke ved at rejse mig op og klappe ham en,« siger Henning Hyllested.«

Læs hele portrættet her.

»Hvad fanden laver du egentlig her?«

»I de 10 år, jeg sad i Folketinget, gennemgik dansk politik en vild udvikling. Jeg oplevede et enormt meningstab i de ting, vi lavede, og jeg var ikke den eneste: Politikere på tværs af partier havde det decideret dårligt med at gå på arbejde. Efter 10 år spurgte jeg mig selv: Hvad fanden laver du egentlig her?«.

Pernille Vigsø Bagge var indtil valget i 2015 medlem af Folketinget for SF. Det er hun ikke længere. Hun fandt nemlig ikke noget godt svar på, hvad »fanden« hun egentlig lavede på Christiansborg, fortalte hun i går i et interview med Politiken.

Derfor blev hun sognepræst i Løgstør.

Læs interviewet om hendes mening om dansk politik her.

Karsten Hønge: Kom an, magt skræmmer os ikke

Karsten Hønge blev hurtigt døbt 'Vikaren fra helvede', da han i sin tid vikarierede for SFs Anne Baastrup. I dag har selvsamme Karsten Hønge i BT en hilsen til de S- og R-politikere, der tegnede SRSF-regeringen.

En slags tak, kan man vel kalde det:

»Vestager, Thorning og Corydon har siden forladt dansk politik, og tak for det. En af de vigtigste erfaringer, vi kan tage med os, er, at også mindre partier i regering skal have mulighed for at profilere sig. Hvis man insisterer på at sende alle partier ned i en meningsblender, forsvinder profilen og især mindre partier risikerer, at lege med deres egen eksistens,« skriver Karsten Hønge i et indlæg, der handler om muligheden for, at SF igen kan gå i regering:

»På nogle områder brændte vi fingrene sidst, men det gav værdifulde erfaringer. Næste gang er det med et SF, som har lært lektien efter nærkontakten med regeringsmagten. Venstrefløjen havde for første gang siden efterkrigstiden ministeransvar, og både parti, medlemmer og vælgere skulle indstille sig på en ny situation. Når SF næste gang er i regering, skal forudsætningerne være anderledes end i 2011.«

Her er indlægget.

Hvem er eliten?

I weekenden udviklede det sig til en Twitter-debat om, hvem der egentlig er eliten, da justitsminister Søren Pape Poulsen fortalte sine Twitter-følgere, hvad han brugte formiddagen på:

Søren Pape Poulsen bekendtgjorde, at han var vild med det, han så, og den debat, der blev ført.

Og han erkendte så, at »elite« nok alligevel ikke var det helt rigtige ord:

Det sker i dag

De danske politikere tager en - i forhold til officielle møder - stille og rolig start på ugen. Der er ikke noget af betydning på programmet på Christiansborg.

Til gengæld indvier miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen både et stenrev i Limfjorden og besøger Danmarks første robotbemandede affaldssorteringsanlæg.

Og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen bruger noget af sin mandag på at besøge en virksomhed i Frederikshavn, der fik 16 millioner i satspuljemidler for at udføre opgaven med at få kontanthjælpsmodtager tilbage på arbejdsmarkedet og nu leverer 27 millioner kroner tilbage. Virksomheden hedder Topvirk.

Hav en god mandag - tak fordi du læste med.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.