Venstre roser Thorning for EU-rabat

I Venstre er der tilfredshed med, at Danmark fremover slipper med et billigere EU-kontingent. Lykke Friis frygter dog, at rabatten kan føre til, at danskerne går glip af andre tilskud fra EU.

Venstres EU-ordfører Lykke Friis roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at have forhandlet sig frem til, at Danmark skal betale mindre til den europæiske unions pengekasse i de kommende syv års budget.
Venstres EU-ordfører Lykke Friis roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at have forhandlet sig frem til, at Danmark skal betale mindre til den europæiske unions pengekasse i de kommende syv års budget.

Venstre glæder sig over, at Danmark i den kommende syv år opnår en EU-rabat på en milliard kroner om året.

I en pressemeddelelse fra EU-ordfører Lykke Friis (V) udtrykker det store oppositionsparti tilfredshed over udsigten til, at Danmark fremover skal betale mindre til den fælles europæiske kasse.

»Det skal regeringen naturligvis have ros for,« lyder det i en sjælden anerkendelse til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og co.

Men roser har som bekendt torne, og Lykke Friis peger på, at det også er vigtigt at holde for øje, at Danmark med rabatten ikke bliver nødt til at sige farvel til EU-tilskud til eksempelvis den kommende Femernforbindelse.

»Vi har hele tiden sagt, at rabatten skal ses i en sammenhæng. Det hjælper jo ikke meget, hvis vi får en rabat på en milliard, men samtidigt går glip af store tilskud til for eksempel Femern-forbindelsen, havvindmølleparker eller forskningsprojekter,« siger Lykke Friis.

EUs bidrag til den kommende tunnel mellem Danmark og Tyskland ligger endnu ikke fast, og det er derfor for tidligt at sige, om den nye danske rabat overhovedet vil få indflydelse på tilskuddet.

Under torsdagens og fredagens EU-topmøde i Bruxelles blev stats- og regeringscheferne også enige om EUs budget for de kommende syv år. Det landede på lidt under 1000 milliarder - eller en billion - euro. Et mindre budget, end der oprindeligt var lagt op til, og det glæder Lykke Friis, at unionen afspejler den krise, befolkningerne i EU oplever.

»Helt overordnet er det positivt, at EU-landene for første gang i EUs historie blev enige om at reducere EUs budget. Når borgerne oplever smalhals på hjemmefronten, skal EU også spare« udtaler Lykke Friis i pressemeddelelsen.