V: Uforklarligt at S afviser nulvækst

Nulvækst og skattelettelser kommer ikke på tale, selv om notat fra Finansministeriet viser, at det vil skabe 14.000 nye job. lyder det fra Socialdemokraterne. Venstre er forundret over, at regeringen ikke vil lytte til egne beregninger.

I et svar til Liberal Alliance konkluderer Finansministeriet, at offentlig nulvækst vil give 14.000 nye job, hvis man bruger pengene på skattelettelser. Socialdemokraternes Jesper Petersen (S) afviser, at nulvækst kan komme på tale, fordi nye, private arbejdspladser »næppe er nogen trøst for den fyrede sygeplejerske«. Men det argument er helt hen i vejret, mener finansordfører Peter Christensen (V).

»Det er ikke en argumentation, som kan bruges i virkeligheden. Det danske arbejdsmarked er kendetegnet ved, at danskerne er meget fleksible, og at der hele tiden foregår en slags sporskifte i forhold til, hvad man beskæftiger sig med. Man skal altså huske på, at nulvækst er ikke lig med fyringer. Det betyder sådan set bare, at man holder den offentlige sektor på dens nuværende niveau, så det her handler egentlig bare om, at de mange, der står udenfor arbejdsmarkedet, kan komme i job i det private, hvis man gør det her,« siger finansordfører Peter Christensen (V) og tilføjer:

»Nulvækst er den effektive måde at skabe nye job på, og det har regeringen selv givet svar på. Alligevel nægter man at lytte til egne beregninger, som viser, at der kommer flere mennesker i arbejde ved at holde udgifter i den offentlige sektor i ro, end ved at lade verdens største offentlige sektor blive endnu større. Det forekommer mig ærlig talt meget uforklarligt, når man tænker på, at regeringen ved enhver lejlighed proklamerer, at den er optaget af at skabe arbejdspladser.«

Finansministeriet fastslår, at selv om nulvæksten fører til færre offentlige ansatte, så vil det blive mere end modsvaret af flere job i den private sektor. Samtidigt vil den sænkede selskabsskat føre til »flere investeringer, bedre kapitalapparat og dermed mere produktiv arbejdskraft«.

»Det er et utroligt interessant svar fra Finansministeriet. Men der skal nok et regeringsskifte til, før vi for alvor kan gøre brug af ministeriets beregninger og skabe flere arbejdspladser,« siger Peter Christensen.