V og LA er ikke klar til at give byråd mere magt

Mens flere partier erklærer sig parate til at give landets byråd magt til at vælte borgmestre, mener hverken Venstre eller Liberal Alliance i udgangspunktet, at reglerne skal ændres.

Selv om et enigt byråd i Fredericia har udtrykt mistillid til borgmester Thomas Banke (V), kan byrådet ikke afsætte ham, og det har sat gang i en diskussion om, hvorvidt byrådene i de danske kommuner skal have mere magt.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er klar til at se på reglerne, men hverken Venstre eller Liberal Alliance mener som udgangspunkt, at reglerne skal ændres.

- Vi har ikke nogen planer om at skulle gå ind og foreslå ændringer i forhold til det, der er gældende i dag, siger Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen (V), der ikke vil forholde sig til den konkrete sag i Fredericia.

- Det er vigtigt, at man har stabilitet omkring den konstituering, man laver, forstået på den måde, at man ikke kan bruge enhver given lejlighed - for at sætte det på spidsen - til at så tvivl om borgmesteren. Det ville ikke være gavnligt for stabiliteten i det politiske arbejde, siger Jacob Jensen, der dog noterer sig, at Margrethe Vestager har nedsat et udvalg, der blandt andet skal se på, om byrådenes magt skal ændres.

- Vi vil selvfølgelig afvente og se, hvad der kommer ud af det, siger han.

Kommunalordfører fra Liberal Alliance, Leif Mikkelsen (LA), advarer imod, at man handler overilet.

- Jeg mener ikke, at man skal ændre reglerne på baggrund af en enkelt sag som den i Fredericia, men det er klart, at det kalder på en debat, siger Leif Mikkelsen, der peger på nødvendigheden af, at det skal være svært at vælte en borgmester af pinden.

- En borgmester skal tage et bredere ansvar end bare sit politiske parti. Vedkommende har ansvar for hele kommunen, og derfor er det nødvendigt, at en borgmester sidder ret sikkert i sadlen og ikke bliver udsat for politisk jagt, siger han.

Det udvalg, som regeringen har nedsat, ventes at komme med sine anbefalinger i første halvdel af 2013.

Mest læste