Thornings regering får hård bedømmelse af vælgerne

Regeringen får kun 4,2 i årskarakter fra vælgerne, viser en meningsmåling i LO-ugebrevet A4. Statsministerens egen indsats bedømmes til et firetal, en jævn præstation med adskillige fejl og mangler.

Helle Thorning-Schmidts (S) regering døjer med dårlige meningsmålinger, og beder man vælgerne om at give ministrene karakter, er det heller ikke ligefrem prangende tal, der bliver hevet frem.

Regeringens årskarakter for 2012 lyder på beskedne 4,2 på 7-trinsskalaen, viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Statsministeren selv ligger lige midt i feltet med en karakter på 4, som ifølge Undervisningsministeriet beskrives som en »den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål og med adskillige fejl og mangler«.

Det er ikke en god karakter at arbejde videre med, konstaterer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Den dårlige årskarakter hænger jo nøje sammen med de dårlige meningsmålinger. Mange vælgere er formentlig skuffede over, at regeringen ikke i tilstrækkelig grad fører en ekspansiv venstreorienteret politik. Grundlæggende er der sandsynligvis en masse vælgere, der føler sig snydt, fordi regeringen fører en anden politik, end den de havde regnet med, siger han til ugebrevet, der udgives af LO.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, mener, at karakteren er uretfærdig.

- Vi har et meget stærkt ministerhold, der hver dag leverer et stenhårdt arbejde. Vi er i en vanskelig tid for både Danmark og Europa, og så bliver vi lidt udskældte og må tage nogle skrammer. Men helt ind i hjertekulen er jeg sikker på, at vi gør det bedre end hvad Lars Løkke Rasmussen ville have gjort, siger han til A4.

- Vi fører Danmark trygt igennem krisen. Og tænk på, hvor mange nedskæringer og jobtab, vi havde set, hvis Lars Løkke Rasmussen havde regeret, lyder det fra Heunicke.

Lars Løkke Rasmussens VK-regering fik i 2010 karakteren 4,4 i en lignende undersøgelse fra A4, mens karakteren i 2011 dalede til 3,7.

Topkarakteren i den nyeste måling går til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der med et gennemsnit på 6,0 lægger klar afstand til finansminister Bjarne Corydon (S) med 5,2 på andenpladsen.

I bunden finder man nu forhenværende kulturminister Uffe Elbæk (R), der som den eneste minister får en dumpekarakter på 1,8. Andre bundskrabere er ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), der får en gennemsnitskarakter på 2,5, mens udenrigsminister Villy Søvndal (SF) må nøjes med 2,9 på tredjesidstepladsen.

Fordelt på partier ligger SF i bund med en gennemsnitskarakter på 3,9. De radikale minister får i gennemsnit 4,2, mens socialdemokraterne får karakteren 4,3.

Mest læste