Thorning klar til at »fuldende« omstridt grønlandsk projekt

Regeringen respekterer det grønlandske selvstyre og arbejder på dansk lovgivning, der blåstempler Grønlands storskalalov, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder fast i, at regeringen vil hjælpe Grønland med at føre storskalaprojektet ud i livet.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder fast i, at regeringen vil hjælpe Grønland med at føre storskalaprojektet ud i livet.

På trods af massiv kritik af den grønlandske storskalalovgivning, der åbner op for, at tusindvis af kinesere kan komme til Grønland og arbejde på kinesiske overenskomster, holder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast i, at regeringen vil hjælpe Grønland med at føre storskalaprojektet ud i livet.

- Grundlaget for hele regeringens tilgang til det her storskalaprojekt er, at vi accepterer selvstyreloven, der blev vedtaget af et meget bredt flertal i Folketinget, siger Helle Thorning-Schmidt på årets første tirsdagspressemøde.

Det er nødvendigt at ændre dansk lovgivning for at opfylde grønlændernes ønske, og det arbejde er regeringen allerede i gang med.

- Vi respekterer den kompetencefordeling, der er mellem Danmark og Grønland, og vi respekterer selvfølgelig også de beslutninger, selvstyret tager på de områder, som selvstyret har overtaget. Derfor ønsker regeringen at imødekomme Grønlands ønsker i forhold til dansk lovgivning om opholds- og arbejdstilladelse - den lovgivning, som skal supplere storskalaprojektet i Grønland, siger Helle Thorning-Schmidt om det danske lovbidrag, der er »med til at fuldende« den grønlandske beslutning om storskalaprojektet.

Det grønlandske styre ønsker også at nedsætte en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe for at se på, hvordan man i fællesskab kan sikre en samfundsgavnlig udvinding af Grønlands naturressourcer. Det projekt er regeringen klar til at se nærmere på.

- Vi er parate til at gå konstruktivt ind i spørgsmålet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Mest læste