Thorning forventer »særdeles vanskelige« EU-forhandlinger

Der er ingen garanti for en aftale om EUs langsigtede budget i løbet af de næste par dage, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forud for forhandlinger i EU.

Der er udsigt til særdeles vanskelige forhandlinger, når de europæiske stats- og regeringschefer mødes til forhandlinger om EUs langsigtede budget torsdag.

- Van Rompuy har åbent sagt, at formålet er at afslutte forhandlingerne på mødet, og at han er parat til at forhandle hen over weekenden, hvis det er nødvendigt. Det er jeg også, men der er ikke nogen tvivl om, at det bliver nogle særdeles vanskelige forhandlinger, og der er bestemt ikke nogen garanti for en aftale i løbet af de næste par dage, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til et møde i Europaudvalget.

Med til forhandlingerne tager statsministeren tre krav.

Det vigtigste er, at få en EU-rabat til Danmark i hus.

- Vi har gjort det helt klart, at vi lægger afgørende vægt på, at der sker en korrektion af det danske EU-bidrag på en milliard kroner årligt på budgettets indtægtsside, siger Helle Thorning-Schmidt, der mener, at Danmark er udsat for negativ særbehandling.

- Baggrunden for vores krav er meget enkelt. Det er simpelthen ikke rimeligt, at Danmark skal bidrage til at finansiere andre velstående landes rabatordninger uden selv at få en korrektion af vores bidrag, siger hun.

- Den nuværende situation betyder konkret, at en dansker skal betale fire kroner til EUs budget hver gang en skatteyder i lande, som vi sammenligner os med, betaler tre kroner til EUs budget. Det er negativ særbehandling af Danmark, som ikke er fair, og som vi ikke accepterer fortsætter, siger hun.

De to andre prioriteter er, at EUs budget skal holdes inden for en ramme af én procent af den samlede BNI, bruttonationalindkomst, og at der sker en modernisering af EUs budget, så områder som forskning, klima og uddannelse bliver prioriteret.

Mest læste
Seneste nyt