Regeringen holder fast i vækstskøn trods tilbagegang

Den voldsomme tilbagegang i BNP får ikke regeringen til at sænke sit vækstskøn for 2012. Vækstfremmende tiltag vil slå igennem i andet halvår af 2012, lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Regeringen holder fast i sit vækstskøn for dansk økonomi til trods for, at Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) i andet kvartal af 2012 faldt voldsomt - og overraskende - tilbage med 0,5 procent.

- Faldet i BNP i dansk økonomi i andet kvartal er desværre ikke overraskende, men lidt større end vi umiddelbart havde indtryk af ud fra de foreliggende nøgletal, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en skriftlig kommentar.

Hun hæfter sig ved fremgangen i eksporten og understreger, at tallene ikke ændrer på regeringens syn på udviklingen af dansk økonomi.

- De nye tal ændrer overordnet set ikke ved det vækstbillede, vi netop har tegnet i Økonomisk Redegørelse, og som ligger til grund for vores finanslovforslag. Vi regner med, at regeringens mange vækstfremmende initiativer kan løfte økonomien fra andet halvår og virke med stigende styrke ind i næste år, udtaler hun.

Det er særligt privatforbruget, der halter efter i andet kvartal, men finansminister Bjarne Corydon (S) hæfter sig ved, at de offentlige investeringer steg med 8,9 procent efter et fald i første kvartal.

- Det holder hånden under beskæftigelsen og bidrager til at skabe arbejdspladser, som vi ellers ikke ville have haft. Fremadrettet kommer så virkningerne af forsommerens aftaler om blandt andet skattereform og investeringsvindue, siger han.

Cheføkonomon i Danske Bank, Steen Bocian, er knapt så optimistisk.

- Med udgangspunkt i dagens tal må man konstatere, at regeringens forventninger om en vækst på 0,9 procent i år og 1,7 procent næste synes meget optimistisk, skriver han i en analyse.

Både Enhedslisten og Venstre har peget på, at de nedslående tal for dansk økonomi peger på behov for politiske tiltag.

Mest læste