Ministeren klar til at granske positivliste

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen erkender, at den såkaldte positivliste trænger til et serviceeftersyn.

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen.

Det giver ikke særlig god mening at give udenlandske lærere og sygeplejersker lettere adgang til Danmark, når vi selv har arbejdsløse i de samme faggrupper, der tager til udlandet for at få arbejde.

Det erkender beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter Jyllands-Posten skriver, at de to faggrupper er blandt de 20 nye stillingsbetegnelser, der blev tilføjet til den såkaldte »positivliste« 1. januar 2013.

- Jeg synes ikke, det hænger ret godt sammen, og jeg tror også, man må sige, at den måde, positivlisten fungerer på, hører en anden tid til. Den der automatik med, at fordi man i en del af Danmark mangler eksempelvis en folkeskolelærer, så skal vi nu til at rekruttere folkeskolelærere udefra samtidig med, at der er arbejdsløshed. Jeg synes ikke, det hænger godt nok sammen, siger Mette Frederiksen til TV 2 News.

Ministeren vil nu samle forligspartierne for at diskutere en reform af hele spørgsmålet om, hvordan vi skal rekruttere international arbejdskraft.

- Vi står i det dilemma, at selv om vi er i en krise, så er der stadigvæk nogle kompetencer og erhvervsområder, hvor vi har behov for arbejdskraft udefra. Sådan vil det nok altid være, men det at skulle begynde at skulle rekruttere folkeskolelærere i en tid, hvor der er arbejdsløshed, det virker ikke særlig gennemtænkt. Og derfor er vores oplæg, at vi skal have kigget på den positivliste, der fungerer i dag for at se, om vi kan erstatte den med noget, der er klogere. Det tror jeg godt, vi kan, siger Mette Frederiksen til TV 2 News.

Hun får formentlig ikke svært ved at få opbakning til, at der skal ændres på, hvordan positivlisten bliver udformet. Arbejdsmarkedsordførerne fra både Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre og Socialdemokraterne siger til Berlingske Nyhedsbureau, at der er brug for at se den efter i sømmene.

Mest læste