Minister: Klimamål kræver flere tiltag

Idéen om en ny, global klimaaftale lever stadig, men der er lang vej igen, siger klimaminister Martin Lidegaard, der forud for klimatopmødet i Qatar også peger på behovet for flere tiltag, hvis de nuværende målsætninger skal nås.

Der er på forhånd ingen forventning, om at man kan lande en ny global klimaaftale ved det kommende klimatopmøde i Doha i Qatar.

Det er konklusionen fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) forud for FNs klimakonference, COP18, der bliver skudt i gang i oliestaten Qatar 26. november.

Forhandlingerne mod en ny, stor aftale går dog den rigtige vej, mener ministeren.

- Der er faktisk sket noget de seneste par år på COP-møderne. Vi bevæger os mod en aftale, der vil omfatte alle lande i verden på et retsligt grundlag, siger Martin Lidegaard, der håber, at man på den kommende klimakonference kan få lagt rammerne for de forhandlinger, der efter planen i 2015 skal munde ud i en klimaaftale, der indeholder klimamål for 2020.

- Hvis vi kan få lagt rammerne for en forhandlingsproces frem mod 2015, hvor vi systematisk begynder at tage fat på de her svære spørgsmål, så er vi kommet langt i Doha, siger Martin Lidegaard.

Han kalder det utilfredsstillende, at EU ikke kan komme til topmødet med en samlet holdning til en langsigtet køreplan.

Det skyldes, at Polen i sommer stak en kæp i hjulet for en langsigtet klimakøreplan, der skulle stille en række delmål for CO2-reduktionen frem mod 2050 og samtidig anerkende, at der er behov for mere handling, end det, der ligger på bordet nu, frem til 2020, hvis målene skal nås.

- Polen står ikke alene, og der er flere, der mener - i Østeuropa ikke mindst - at EUs klima- og energipolitik kan stå i vejen for økonomisk udvikling i Europa. Vi er heldigvis mange, stærke lande, der mener det modsatte - at det er en forudsætning at skabe grøn vækst, siger Martin Lidegaard, der samtidig understreger behovet for yderligere tiltag.

- Det, der primært bekymrer os, er de huller, der er mellem de videnskabelige anbefalinger for, hvor langt vi skal komme i 2020, og det som landene har aftalt indtil nu, siger han og henviser til en rapport fra Det Internationale Energiagentur rapport, der konkluderer, at man er på vej mod 3,6 graders temperaturstigning og ikke målsætningen om to grader.

Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt har tidligere kritiseret, at man afholder forhandlingerne i Doha, når alle parter allerede er enige om, at det ikke er her, man lander en ny stor aftale.

Klimatopmødet finder sted fra 26. november til 7. december.

Mest læste