»Kuglestøderen er en kønsstereotyp hulemand«

Harmen er tændt. Politikere i S og SF går nu til angreb på Liberal Alliances Joachim B. Olsen, som mener, at mænd generelt er mere ambitiøse end kvinder og derfor får mere i løn.

Joachim B. Olsen.
Joachim B. Olsen.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen har fået politikerne op af stolene i rød blok med sine udtalelser om, at lønforskellene mellem kønnene skyldes, at mænd generelt er mere ambitiøse end kvinder, som til gengæld fokuserer mere på familien.

- Det er ufrivilligt komisk, at Liberal Alliance prøver at sælge sig selv som et moderne parti, når de nu igen drømmer sig tilbage til køllesvingende mænd i stenalderen, siger socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke, som møder opbakning i SF.

- Joachim B. Olsen har vist ikke opdaget, at vi skriver 2012, og kvinder for længst har sat sig på statsministerposter og styrer multinationale koncerner. Kvinder er mindst ligeså ambitiøse som mænd – ligesom nutidens mænd også er super ambitiøse, når det kommer til deres børn og deres familieliv, siger SFs ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

Joachim B. Olsen reagerer på baggrund af en historie i dagens Berlingske om, at den øverste HR-chef i A.P. Møller Mærsk er blevet kritiseret, fordi han på selskabets intranet har forklaret lønforskellene mellem kønnene med, at de afspejler "performance, anciennitet eller jobfunktion".

Dermed beskylder han kvinder for at præstere dårligere end mænd, mener fagforbundet DJØF, som beskylder A.P. Møller Mærsk for at være en »stenaldervirksomhed«.

Joachim B. Olsen udtaler blandt andet:

- Vi kender alle til familier, hvor kvinden selvfølgelig prioriterer arbejdet, men hun vil også gerne være derhjemme sammen med børnene, mens manden har mindre imod at være væk hjemmefra. I gennemsnit er mændene mere ambitiøse rent karrieremæssigt, og det afspejler sig i lønnen. Det er fuldstændig ukontroversielt, at man får det i løn som ens arbejdskraft er værd, siger han.

Ifølge SFs ligestillingsordfører skyldes forskellen i lønnen i stedet, at der er et kønsopdelt arbejdsmarked med mangel på efteruddannelse og barsel:

- Lad os droppe stereotyperne og sludderen om, at kvinder præsterer dårligere. Vi har fået dokumentation for, at flere kvinder i bestyrelserne gavner bundlinjen, og en rapport fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen har vist, at virksomheder med mindst 40 pct. kvindelige ansatte har mere end dobbelt så stor sandsynlighed for at lancere et nyt produkt eller en ny ydelse. Lad os i stedet tale om kvinders reelle problemer for at opnå ligeløn, siger Pernille Vigsø Bagge.

Også hos de unge i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom er helt uenige med Joachim B. Olsen:

- Det viser med al tydelighed, at kuglestøderen er en kønsstereotyp hulemand, der lever i en helt anden tidsalder. Verden er ikke længere en »Far til Fire«-film. Som liberal burde han måle og veje individet på dets kompetencer, i stedet for at komme med nedsættende kommentarer om kønnet, siger DSU-formand, Camilla Schwalbe.

Facebook: Siger LA det bare som det er - eller har Joachim B. Olsen misforstået noget? Del din mening.

Mest læste