Fagforbund truer med at sløjfe økonomistøtte til S

Fem mindre fagforbund og lokalafdelinger fra 3F truer med at sløjfe den økonomiske støtte til Socialdemokraterne, hvis partiet ikke ændrer på de nuværende dagpengeregler.

Der vil blive lukket for strømmen af støttekroner til Socialdemokraterne fra en række mindre fagforbund, hvis partiet med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen ikke ændrer på reglerne for dagpenge.

DR Nyheder har talt med flere fagforbund og lokalafdelinger under 3F, og her svarer fem lokalformænd, at de overvejer at trække støtten til regeringspartiet, hvis man ikke gør mere for de udfaldstruede dagpengemodtagere.

»De har fuldstændig glemt, at en del af den danske model er det sociale sikkerhedsnet. Hvad angår dagpengereformen, så har de ikke formået at rette op på den,« siger Hans. A. Sørensen, afdelingsformand i 3F Horsens, til DR Nyheder.

Han kalder det »grotesk«, at regeringen ikke har ændret reglerne endnu. Og sker der ikke en ændring, tror Hans. A. Sørensen ikke på, at lokalafdelingen vil støtte Socialdemokraterne i den kommende valgkamp.

Dansk El-Forbunds hovedbestyrelse har ifølge DR Nyheder allerede forud for forbundets kongres i oktober lagt op til, at den direkte partistøtte skal droppes. Ifølge formand Jørgen Juul Rasmussen skyldes det blandt andet dagpengereformen, og han siger, at han ikke tror, »at man skal sætte næsen op efter ret mange femører«.

I alt har næsten 44.000 ledige mistet dagpengene siden 1. januar 2013 som følge af den reform, som Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti vedtog i 2010 med stemmer fra de Radikale, og som den nuværende regering har videreført.

Tallene har vakt en ny debat om dagpengereglerne, hvor flere fagforeninger sammen med Enhedslisten og SF har kritiseret regeringen for at gøre for lidt for at hjælpe de udsatte dagpengemodtagere.

Regeringen har tidligere gennemført flere akutpakker, og sidste forår lavede regeringen en aftale om en langsommere indfasning af reformen og nedsættelsen af en dagpengekommission, der skal gennemgå systemet og komme med anbefalinger senest ved udgangen af 2015.

Helle Thorning-Schmidt afviste tirsdag, at der på nuværende tidspunkt skal sættes yderligere ind på dagpengeområdet.

Mest læste