Ugens barometer-tjek

DF når historisk milepæl

Vælgerne flokkes i den grad om Dansk Folkeparti i disse dage. Berlingske Barometer giver partiet den største tilslutning siden barometeret blev lanceret.

Skulle statsminister Helle Thorning Schmidt (S) udskrive folketingsvalg i morgen, ville Dansk Folkeparti formodentlig stå som en af de helt store vindere. Berlingske Barometers aktuelle gennemsnit af meningsmålinger giver partiet den største tilslutning siden barometeret blev indviet i januar 2011.

Med 15,2 pct. ligger Dansk Folkeparti således hele 2,9 procentpoint over valgresultatet i september 2011 på 12,3 pct.

Håbet må også begynde at spire hos De Konservative, der for første gang i lang tid står til fremgang. Vi skal helt tilbage til oktober 2012 for at finde et gennemsnit, hvor De Konservative kom op på de nuværende 3,9 pct.

Samtidig går både Socialdemokraterne og Venstre tilbage. Socialdemokraterne er nu nede på 19,3 pct., mens Venstre er nede på 31,4 pct. Det er det laveste Venstre-gennemsnit siden 30. oktober 2011.

Der er dog lidt usikkerhed om Venstres opbakning, da analyseinstitutterne vurderer partiet forskelligt. YouGovs seneste måling sender partiet ned på 30,5 pct, mens fredagens Greens meningsmåling sender partiet helt ned på 28,6 pct. Til gengæld viser en Voxmeter-måling der er bare en uge gammel, at Venstre står til 32,6 pct. 

Også SF vurderes meget forskelligt i meningsmålingerne i øjeblikket. De to seneste målinger sender partiet ned på omkring 5,3 pct., mens de øvrige målinger fra slut januar viser en SF-opbakning på henholdsvis 6,6 og 7,2 pct. De kommende meningsmålinger vil derfor afsløre, om SF og Venstre har mistet vælgere, eller om de to seneste målinger blot er udtryk for udsving i målingerne - eller såkaldt målevarians.

Mest læste