CEPOS undrer sig over S og SFs nulvækstkritik

Socialdemokraterne og SF fastholder kritikken af nulvækst selvom det ifølge nye beregninger vil skabe 14.000 nye, private job, og det overrasker CEPOS.

Nulvækst og skattelettelser kan skabe tusindvis af nye, private job, og derfor bør Socialdemokraterne og SF lægge en dæmper på deres kritik. Sådan lyder udmeldingen fra den liberale tænketank CEPOS, efter at nye beregninger fra Finansministeriet viser, at nulvækst vil føre til færre job i det offentlige, men i alt vil give 14.000 nye job i den private sektor.

Det har dog ikke fået SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), eller Socialdemokraternes ordfører på området, Jesper Petersen (S), til at klappe i hænderne over idéen om nulvækst i den offentlige sektor, som i deres øjne stadig giver ringere velfærd.

»Jeg undrer mig over Socialdemokraterne og SFs hårde ord om færre offentligt ansatte. Den offentlige beskæftigelse faldt med 9.000 personer i 2012, som var det første år under Helle Thorning-Schmidt (S). Det er sket, uden at Lisbeth Bech Poulsen har kritiseret det eller sagt, at det har medført lavere offentlig service,« siger cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Hvis den offentlige arbejdsstyrke reduceres med 4.000 personer årligt som følge af nulvækst frem mod 2020, bør det være til at leve med. Og så må den offentlige service opretholdes eller forbedres lidt ved at øge produktiviteten«.

Beregningerne fra Finansministeriet viser desuden, at man kan få »flere investeringer, bedre kapitalapparat og dermed mere produktiv arbejdskraft«, hvis man sænker selskabsskatten.

Socialdemokraterne og SF tager kraftigt afstand fra nulvæksten og påpeger, at nye, private arbejdspladser næppe kommer sygeplejersken og SOSU-assistenten til gode. Men det er »langt fra sikkert, at sygeplejersken mister sit arbejde«, vurderer Mads Lundby Hansen.

»Med nulvækst sættes der som udgangspunkt penge af til et uændret antal sygeplejersker og læger, da udgifterne pris- og lønreguleres. Men hvis man på sygehuset vælger at købe bedre operationsudstyr, medicin eller lignende for at give en bedre behandling til borgerne, kan det betyde lidt færre ansatte. Men det er da ikke noget problem for samfundet. Øvelsen giver jo en bedre behandling af patienten, for ellers vil sygehusledelsen jo ikke prioritere køb af bedre operationsudstyr frem for ansættelse af personale,« siger han.