Svenske butikker boykotter kæmperejer fra Asien

Miljøbelastende produktion og frygt for bakterier får svenske supermarkeder til at afvise opdrættede kæmperejer, som fås overalt herhjemme. Forbrugerrådet opfordrer os til at være kritiske.

I sommer modtog en række restauranter og grossister i hele Skandinavien en alarm fra fødevaremyndighederne. Et parti importerede vietnamesiske kæmperejer, der blev testet positiv for et potentielt farligt antibiotika, skulle straks tilbagekaldes.

Eksemplet er ikke enestående, og selv om der foretages stikprøvekontroller ved EU-medlemslandenes grænser, vil Fødevarestyrelsen ikke garantere for sikkerheden af de importerede kæmperejer.

Ikke desto mindre findes de i rigt mål i danske supermarkeders kølediske, hvor danskerne kan forsyne sig med de store, opdrættede rejer.

I Sverige er billedet helt anderledes. Flere af de største spillere på markedet har bandlyst dem. Blandt dem 700 butikker i varehuskædens Coop og 160 hoteller i hotelkæden Scandic.

»Vores beslutning står fast af miljømæssige og medmenneskelige grunde. Vi konstaterer desuden, at der derudover er problemstillingen med kemikalier og antibiotika. Det bidrager til at styrke vores beslutning,« siger Scandics bæredygtighedsmanager Inger Mattsson.

Hun bakkes op af Hemköps pressechef Maria Nobel, der svarer på vegne af 188 dagligvarebutikker i Axfood-kæden. Brugen af antibiotika i opdrættet af fisk og skaldyr er »forkert«, siger hun.

Dermed læner de svenske virksomheder sig op ad de såkaldte »røde lister« fra miljøorganisationerne WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace, som udpeger hvilke fisk og skaldyr, der ifølge dem ikke produceres på en bæredygtig måde.

Kritikken går blandt andet på, at opdrættet, der primært sker i Vietnam, Kina, Bangladesh og Thailand, belaster naturen, og at der bruges medicin i produktionen.

Forbrugere bør holde sig væk

Coops holdning til spørgsmålet er altså forskellig, alt efter hvilken side af Øresund man handler på.

Det er mærkeligt, mener Greenpeace, der flere gange har forsøgt at lave kampagner for at få de danske supermarkeder til at fjerne kæmperejerne fra deres sortiment.

»I vores nabolande er supermarkederne langt foran. Det er for dårligt af de danske dagligvarekæder at føre rejerne, når man ved, at der er så store problemer med opdrættet,« siger organisationens havbiolog Hanne Lyngholm.

Kvalitetschef i Coop, Karin Frøidt, fortæller, at man prøver at sikre sig de bedst mulige importører, men at der endnu ikke er et egentligt ceritifikat for opdrættet fisk og skaldyr, som indkøberne kan bedømme de enkelte virksomheder på.

»Vi har den holdning, at vi bedre kan hjælpe med bæredygtig produktion ved at være til stede på markedet og vælge dem, der gør mest . vel vidende, at de ikke gør alt,« siger Karin Frøidt.

Forbrugerrådets miljøpolitiske medarbejder Claus Jørgensen kalder det »rigtig uheldigt«, at rejerne produceres på en måde, så forbrugerne på den ene eller anden måde udsættes for medicinrester i deres mad. Han opfordrer derfor de danske forbrugere til at følge i svenskernes spor.

»Som forbruger bør man holde sig væk, hvis man gerne vil være ansvarlig,« siger han.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.