Staten kan spare millioner på kuglepenne og rengøringsmidler

Staten kan i de kommende år spare 280 millioner kroner ved at koordinere indkøb af alt fra kuglepenne til skriveborde.

Den trængte danske stat har fundet et sted, hvor den roligt kan svinge sparekniven, uden at det medfører ramaskrig og forudsigelser om velfærdsstatens undergang. Når det gælder indkøb af kontormøbler, rengøringsmidler og kontorartikler, er der nemlig stordriftsfordele - og dermed også penge - at hente, og det i en sådan grad, at staten i løbet af de kommende fire år sparer 280 millioner kroner ved at indgå fælles indkøbsaftaler om alt fra hæve-sænke-borde over kuglepenne til flydende Ajax.

Alene på netværkskomponenter, som anvendes i forbindelse med internetopkobling, kan der i de kommende år spares 129 millioner kroner, hvilket er en besparelse på 60 procent.

Det viser beregninger fra Statens Indkøb, der er en del af Moderniseringsstyrelsen, og som har forhandlet de statslige aftaler hjem.

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig ikke overraskende over, at staten kan spare penge, uden at det går ud over borgerne.

- Man kan kun bruge pengene én gang. Derfor er det afgørende, at vi bruger hver en krone så klogt som muligt. Statens Indkøbsprogram er et solidt eksempel på, hvordan man kan effektivisere de offentlige indkøb, så der er flere penge til kerneopgaverne. Det peger i den grad fremad, udtaler han i en pressemeddelelse.

Staten har allerede sparet omkring en milliard kroner på effektiviseringer på indkøbskontoen.