Retsekspert: DSB har handlet ulovligt

DSB har brudt loven, hvis det står til troende, at den statslige virksomhed har bedt et PR-bureau om at sætte en kritisk journalist ud af spillet.

Det er ikke blot »fuldstændig uhørt« og uden fortilfælde, at DSB har pacificeret en kritisk freelancejournalist ved igennem et PR-bureau at kaste en masse opgave i hovedet på ham, så han ikke kunne hænge DSB ud i medierne.

Det er også imod landets love, fortæller Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret og lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

- Det er ulovligt. Det strider mod det, der hedder magtfordrejningslære, som er et retspraksisbaseret regelsæt, siger Sten Bønsing til Berlingske Nyhedsbureau.

- Private virksomheder vil formentlig ikke været omfattet af de her regler og principper. Men DSB er en del af staten, og det er sådan set derfor, at der er et problem, fortsætter han.

Lektoren understreger, at der er tale om en alvorlig sag for DSB.

- Det er noget, der kan få personalemæssige konsekvenser, og der er et bredt spektrum af muligheder fra irettesættelser til afskedigelser. Det er nok ikke en bagatelsag, men om det får konsekvenser helt i toppen af DSB-ledelsen er svært at vurdere, siger Sten Bønsing.

DEBAT: Hvad mener du om sagen?

Der har tidligere været eksempler på, at offentlige myndigheder har brugt specielle metoder over for pressen, som da Arne Melchior (CD) som minister opsagde alle ministeriets abonnementer på Politiken, efter en journalist på avisen havde skrevet kritisk om ham. Og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviste over længere tid at tale med en journalist fra Ekstra Bladet, der ville stille kritiske spørgsmål om Irak-krigen.

Men det er ifølge Sten Bønsing vand i forhold til den nye DSB-sag.

- Der er forskellige mindre sager, men ikke noget af den her kaliber, siger lektoren.

Mest læste