Pigefostre kan ende i sene aborter

Specielt blandt kvinder med anden etnisk baggrund end dansk er der til tider ønsker om at få fjernet sit foster, hvis det viser sig at være en pige. Det har det danske abortankenævn givet tilladelser til.

Er fostret i maven en pige, er det flere gange sket i Danmark, at Abortankenævnet har givet tilladelse til en sen abort. Det fortæller en speciallæge, som er medlem af nævnet til DR Nyheder.

- Det er ofte personer, der kommer fra udlandet, og som stadig hænger fast i det mønster, at man skal have en dreng for, at familien kan have et overhoved og blive forsørget, forklarer Birgit Petersson.

Derfor er tilladelserne også primært givet til disse kvinder. De har været nødt til at søge hos nævnet om at få foretaget en sen abort, for mens man først kan få kønnet at vide i 14. uge af graviditeten, er den danske abortgrænse i udgangen af 12. uge.

Det forarger Sophie Hæstorp, Socialdemokraternes sundhedsordfører, at kønnet kan afgøre fostrets skæbne.

- Det må aldrig være sådan, at kønnet spiller en rolle, når der gives tilladelse til abort, siger hun til TV Avisen og gør opmærksom på, at hun vil indkalde Abortankenævnet for at få en redegørelse for, hvor ofte kønnet har afgjort en abortsag.

Og hun er ikke ene om chokket. Både sundhedsordfører-kollega fra Venstre, Sophie Løhde, og formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Flemming Møller Mortensen er enige med hende.

Den danske abortgrænse i 12. uge gør, at kvinder med så kraftig utilfredshed med fostrets køn, at de ønsker at få det fjernet, må søge regionale abort- og sterilisationssamråd. Og får de nej, skal de anke til Abortankenævnet.

Ifølge DR Nyheder oplever private scanningsklinikker og nævnet, at gravide kvinder tager til vores nordlige naboer i Sverige for at få en sen abort, hvis kønsscanning er »slået fejl«. I Sverige er abortgrænsen nemlig i 18. uge.

Men det viser sig, at den praksis også foregår herhjemme, fordi ankenævnet i visse tilfælde giver lov til, at kønnet bliver afgørende.