Nordjysk undergrund kan indeholde værdifuld gas

Det kan være, at den danske undergrund nordpå rummer gasser, som kan lukke et hul i statskassen.

Nordjyderne kan bo oven på en værdifuld gasskat. Det vil vise sig, når verdens femtestørste energiselskab, Total, om nole uger begynder at prøvebore efter skifergas, skriver politiken.dk.

Er der gevinst i undergrunden, kan det være med til at lukke det hul i statskassen, som sivende olie- og gasindtægter fra Nordsøen har efterladt sig. Men endnu er det meget usikkert, hvad energiselskabet finder.

EIA, som ligger under USAs energiministeriums mener, at dansk landterritorium rummer 650 milliarder kubikmeter. Men det er et alt for højt skøn, vurderer det polske geologiske institut, efter at have lavet prøveboringer i Polen og andre nordeuropæiske lande. I stedet er et mere realistisk tal en tiendedel af det amerikanske bud.

Det er danske eksperter enige i.

- Men selv det niveau er højere end gasreserverne i Nordsøen, så vi taler formentlig stadig om mindst et stort tocifret milliardbeløb til statskassen, lyder det fra Thomas Krogh, som er afdelingschef i Dansk Energi, til politiken.dk.

Også hos det statslige Nordsøfonden, som er ejer af 20 procent af skifergaskoncessionen i Nordjylland, er der optimisme.

- Et selskab som Total bruger ikke mange millioner, hvis de ikke vurderer, at der er gode muligheder, påpeger direktør Peter Helmer Steen over for politiken.dk.

Amerikanerne har primært benyttet skifergas til at erstatte kul, fordi det har skabt CO2-reduktioner. Men der kan opstå problemer, fordi gassen bliver hentet op ved en metode, hvor klippelag flækkes med kemikalier. Disse kemikalier er en enkelt gang endt i drikkevand.

Derfor skaber det røre hos danske NGOer som Danmarks Naturfredningsforening. Men klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) understreger, at kun »hvis der er 100 procent sikkerhed for, at vi kan gøre det miljø- og klimamæssigt forsvarligt«, vil gassen blive hentet op.

Mest læste