Kompagnichef slipper for påtale

En dansk kompagnichef kommer formentlig ikke til at høre mere for, at han gav en britisk kamphelikopter ordre til at beskyde fire afghanere.

Forsvarets auditørkorps har valgt at opgive sagen mod den danske kompagnichef, der var tiltalt for at have overtrådt sine beføjelser ved at beordre et angreb med en kamphelikoptere i Helmand-provinsen i oktober 2011.

Kompagnichefen blev tiltalt og midlertidigt sendt hjem fra Afghanistan, da der opstod tvivl om, hvorvidt de fire afghanere ofre var civile, og om han havde handlet i strid med »rules og engagement« - de gældende regler om positiv identifikation af fjenden.

Men torsdag oplyser Auditøren i København, at tiltalen for pligtforsømmelse af særlig grov karakter frafalder.

- Begrundelsen for afgørelsen om at opgive påtale er, at det ikke har været muligt at få nedklassificeret et meget centralt bevismateriale, der er klassificeret som »NATO Secret«, således at materialet – på sædvanlig vis – vil kunne præsenteres i retten, skriver Forsvarets Auditørkorps i en pressemeddelelse.

Det britiske forsvarsministerium har sagt nej til at lade den danske militære anklagemyndighed fremvise en skudfilm fra angrebet, som blev optaget fra den britiske helikopter.

Da kompagnichefen, der i dag gør tjeneste ved Hærens Operative Kommando, beordrede den britiske kvindelige pilot i kamphelikopteren af mærket Apache til at affyre et missil, havde han en militærjurist ved siden af sig og havde sin chef med på radioen.

Mest læste