Kød og grønt skyld i sygdomsudbrud

Statens Serum Institut advarer nu mod, at et stort sygdomsudbrud kan være i gang som følge af den såkaldte »burgerbakterie«. Smittekilden er formentlig oksekød eller grøntsager.

12 danskere er blevet syge med voldsom diarré. De syv er alvorligt syge med påvirket nyrefunktion. Og det er grunden til, at Statens Serum Institut er ude og advare. Smittekilden kan sandsynligvis være hakket oksekød og diverse grøntsager.
12 danskere er blevet syge med voldsom diarré. De syv er alvorligt syge med påvirket nyrefunktion. Og det er grunden til, at Statens Serum Institut er ude og advare. Smittekilden kan sandsynligvis være hakket oksekød og diverse grøntsager.

Oksekød, bønnespirer eller salat er efter alt at dømme synderen i et igangværende og endnu uopklaret sygdomsudbrud, hvor blandt andet syv danskere er blevet indlagt med akut nyresvigt.

I alt 12 personer fra otte forskellige familier fra både Sjælland, Fyn og Jylland er i den seneste måned blevet registreret som syge i udbruddet med den særlige infektion kaldet VTEC E. coli O157.

»De syge er spredt over hele landet, og derfor er det efter alt at dømme en fødevare, der er skyld i udbruddet,« siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, der sammen med Fødevarestyrelsen er i gang med at efterspore smittekilden til udbruddet.

»Der er endnu ikke nogle afgørende spor, men det er en fødevare i detailhandlen. Vi kan ikke pege på nogen bestemt supermarkedskæde, da de syge har handlet ind i forskellige butikker. Det kunne være oksekød, men det kan også være spirer, salat eller andre former for grøntsager. Vi har dog et par gode spor, som vi følger op på sammen med Fødevarestyrelsen,« siger Kåre Mølbak.

De 12 registrerede syge i udbruddet dækker formentlig over, at et større antal danskere landet over kan være involveret i udbruddet uden at vide det. De har formentlig diarré.

»Der er helt bestemt et mørketal i sådan et udbrud her, men hvor stort det er, vil jeg ikke gisne om. Vi har nok styr på antallet af syge med påvirket nyrefunktion, da de formentlig er i kontakt med en læge. Men vi har grund til at formode, at det reelle antal patienter med diarré er noget større,« siger Kåre Mølbak og tilføjer:

»Det er alvorligt med de syv tilfælde med påvirket nyrefunktion, og det er derfor, at vi går relativt bombastisk ud.«

Selv om smittekilden til det nuværende udbrud endnu ikke er endelig fundet, så tyder selve VTEC-bakterien på netop oksekød eller grønt, forklarer Susanne Knøchel, professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet:

»Ofte skyldes udbrud med denne type bakterier spiseklart grønt eller hakket oksekød, der ikke har været gennemstegt. At der er flere smittede fordelt over hele landet tyder i hvert fald på, at det kan skyldes fødevarer. Men det kan være svært at sige noget helt sikkert, da vi af og til bliver overraskede og opdager nye kilder til sygdomme,« siger hun.

Susanne Knøchel peger på, at den pågældende bakterie i dette udbrud blev kendt og berygtet efter et kæmpe sygdomsudbrud i den amerikanske burgerkæde Jack in the Box i Washington i 1993, hvor 500 blev syge og tre døde.

Stort udbrud i USA

»Den pågældende bakterie kaldes lidt poppet for burgerbakterien, da den har været skyld i flere sygdomsudbrud med hamburgere. Den blev særlig kendt i det meget store udbrud fra Jack in the Box for 20 år siden og har siden optrådt ved en del burgerrelaterede udbrud, f.eks. et sidste år i Frankrig forårsaget af frosne burgere.«

Fødevarestyrelsen oplyser, at deres Fødevareberedskabsenhed er i tæt kontakt med Statens Serum Institut i sagen, og er i gang med at undersøge spor til mulige fødevarekilder bag udbruddet:

»Vi er i en efterforskningsfase og følger sagen tæt, da vi på linje med Statens Serum Institut antager, at der er tale om et fødevarebårent udbrud,« siger fødevareberedskabschef Kim Vandrup Sigsgaard.

Det nuværende udbrud kommer i forlængelse af sidste sommers store sygdomsudbrud i Tyskland, der resulterede i 46 døde, 3.900 alvorligt syge og milliarder i tabt omsætning for frugt-og grøntavlere samt supermarkeder. Dengang var det også VTEC-bakterien, der var skyld i udbruddet, om end i en lidt anden udgave end den nuværende »burgerbakterie«.

Mistanken i udbruddet sidste sommer rettede sig i første omgang mod både agurker og tomater, der blev smidt ud i læssevis, men det viste sig senere, at smitten stammede fra inficerede bukkehornsfrø fra Egypten.

Udbruddet fik de danske myndigheder til at udarbejde tiltag til at forbedre fødevaresikkerheden, men Berlingske har afsløret, at flere af tiltagene endnu ikke er blevet til noget. B

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.