Forsker: Kønsopdeling gør ikke drenge skoleparate

Eksperimenterne med at opdele drenge og piger hver for sig i børnehaver vil ikke gøre drenge mere skoleparate, mener forsker.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Drengeleg tre formiddage ugentligt er hos Skamby Børnehave løsningen på problemet med mindre skoleparate drenge. Børnehaven har valgt at kønsopdele børnene, så drengene i selskab med dem selv kan hugge, save og bygge.

Men den taktik er helt forfejlet, mener Jørn Martin Steenhold, forsker med speciale i børn og leg hos Instituttet for Fremtidsforskning. Engang imellem er det godt at lade drenge og piger lege for sig selv for variationens skyld. Men kønsopdelt leg gør ikke børn mere skoleparate:

- Jeg har svært ved at se formålet med at tage drengene væk for sig selv. Hvis pigerne er mere dygtige end drengene, gør man faktisk drengene en bjørnetjeneste ved at fjerne dem. Når mindre dygtige børn leger med mere dygtige børn, bliver den første gruppe altid bedre. De skal have nogle af spejle sig i. På den her måde går de glip af noget erfaring og viden fra de dygtige børn, siger han.

De små piger har en tendens til at bestemme og gå forrest i en samlet flok i børnehaven. I seksårs-alderen kommer drengene til gengæld på banen, hvor pigerne søger sammen i mindre grupper på to eller tre veninder. Jørn Martin Steenhold er fortaler for, at man skal lade børnene lege på tværs.

- Det er vigtigt at børn opbygger venskaber. Og det gør de bedst ved, at man lader dem lege med dem, de har lyst til. Selvom vi diskuterer det i øjeblikket, tror jeg ikke på, at vi kommer til at se flere kønsopdelte institutioner i fremtiden. Det ville i hvert fald være sørgeligt, siger han.

Mest læste