Færre skal dø af narko

Eksperter skal afdække omstændighederne blandt de mange dødsfald blandt stofmisbrugere i Danmark. Målet er at lave en plan for, hvordan tallet kan bringes ned.

I 2011 døde 285 danske stofmisbrugere som følge af en overdosis. Det er det højeste tal, der er registreret herhjemme nogensinde, men nu skal ny forskning vende udviklingen.

Sundhedsministeriet har netop bevilget to millioner kroner fra Sundhedsfremmepuljen til et forskningsprojekt, der skal undersøge omstændighederne omkring dødsfald blandt narkomaner. Projektet skal skabe ny viden og resultere i en række konkrete forslag til, hvordan man bringer antallet af dødelige overdoser ned.

- Indsatsen mod narkotikadødsfaldene er et helt afgørende i opgøret mod marginalisering, udstødelse og uværdige livsbetingelser. Men vi ved for lidt om de nærmere omstændigheder ved overdosisdødsfaldene, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen skal gennemføres i samarbejde mellem Aarhus, København og Odense Kommuner og det norske forskningsinstitut Senter for Rus- og Avhengighetsforskning, der tidligere har gennemført lignende projekter i hjemlandet.

Forskerne vil blandt andet gennemgå samtlige narkodødsfald i de tre kommuner i årene 2008-2011. Desuden vil de interviewe kommunalt ansatte, som har haft kontakt med de afdøde, samt misbrugere fra samme miljø.

Undersøgelsen ventes at være færdig i midten af 2014.

Mest læste